ODGODA SASLUŠANJA

Talijanski parlament zaštitio Berlusconija

11.03.2010 u 07:57

Bionic
Reading

Saveznici talijanskog premijera Silvija Berlusconija progurali su u srijedu u parlamentu sporan zakon koji Berlusconija štiti od progona u dva sudska procesa koja su u tijeku. Zakon je izrazito sporan, što se vidjelo i prilikom konačnog glasovanja. Neki od oporbenih zastupnika su vikali: 'Sramota!', a drugi su dizali primjerke talijanskog ustava, pozivajući se na načelo da su svi građani jednaki pred zakonom

Zakon dopušta premijeru i ministrima da za šest mjeseci odgode saslušanja u bilo kojem procesu u tijeku u koji su uključeni. Protiv Berlusconija na milanskom se sudu vode dva procesa, jedan za optužbe o korupciji, a drugi za porezne prijevare. On niječe optužbe.

Zakonska odredba koja je u donjem domu prihvaćena prošlog mjeseca konačnu je potvrdu dobila u srijedu u senatu. Berlusconijevi konzervativci uživaju čvrstu većinu u oba doma.

Kritičari tvrde da je odredba smišljena kako bi zaštitila Berlusconija od suđenja u Milanu, dok podržavatelji odredbe kažu da je potrebna jer su Talijani Berlusconija izabrali da vodi zemlju, a ne da mu pozornost odvlače sudski procesi.

Odredba kaže da se šestomjesečna suspenzija može dva puta obnavljati, do ukupno 18 mjeseci, ako je tuženi 'legitimno spriječen' zato što je izabrani dužnosnik.