POSEBNE MJERE

Talijani zbog koronavirusa u zatvorima na slobodu pustili mafijaške šefove

27.04.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Zbog pandemije koronavirusa iz talijanskih zatvora pušteno je nekoliko šefova sicilijanske, kalabrijske i napuljske mafije, što je izazvalo brojne osude Talijana, osobito političara poput bivšeg vicepremijera Matea Salvinija

Puštanje šefova mafije iz redova sicilijanske Cose nostre, kalabrijske 'Ndranghete i klana Casalesi, koji pripada napuljskoj Camorri, priopćio je u nedjelju antimafijaški tužitelj Federico Cafiero De Raho. Prema njegovim riječima, mafijaški bossovi pušteni su iz zatvora u kućni pritvor na temelju novih pravila donesenih zbog epidemije koronavirusa.

De Raho je precizirao da su u kućni pritvor prebačeni utjecajni šef Cose nostre Federico Bonura, pripadnik 'Ndranghete Vincenzo Iannazzo te član klana Casalesi Pasquale Zagaria. Pritom je podsjetio da je talijanska vlada u cilju sprečavanja koronavirusa u zatvorima dozvolila zatvorenicima, kojima je do kraja odsluženja kazne ostalo 18 mjeseci ili manje, odlazak u kućni pritvor.

Antimafijaški tužitelj, javlja CNN, pojasnio je da su trojica zatvorenika bila pod posebnim mjerama izolacije kako ne bi došli u kontakt s ljudima izvan zatvora zbog svoje uloge koju su imali u mafijaškim organizacijama, ali da te mjere neće biti na snazi dok su u svojim kućama.

Puštanje mafijaških šefova naišlo je na brojne kritike u Italiji, a među prvima koji je kritizirao potez pravosuđa bivši je talijanski vicepremijer i nekadašnji ministar unutarnjih poslova te čelnik oporbene desničarke Lige Mateo Salvini.

Oporbeni čelnik ocijenio je puštanje mafijaških šefova na slobodu 'ludošću i nedostatkom poštovanja prema ljudima, sudovima, novinarima, policajcima i žrtvama mafije'.

Bonura je osuđen na 23 godine zatvora zbog svoje povezanosti sa sicilijanskom mafijom, ali je dosad odležao tek devet mjeseci. Iannazzo je osuđen na 14 godina zbog vođenja zločinačke organizacije u gradu Lamezia Terme, dok je Zagaria osuđen na 20 godina zbog optužbi da je vodio financije klanu Casalesi.

Od izbijanja pandemije krajem veljače iz talijanskih zatvora pušteno je više od 6500 zatvorenika.