EVAKUACIJA IZ LIBIJE

Talijani spašavaju Hrvate iz Bengazija

Evakuacija iz Libije 2

Evakuacija iz Libije 2

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema posljednjim informacijama, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je izjavio da su se radnici Montmontaže ukrcali na talijanski vojni brod i krenuli prema Malti. Time su, kaže, na sigurno stigli svi radnici Viadukta i Montmontaže. Ostaje pitanje gdje je avion Trade Aira, koji bi trebao evakuirati hrvatske radnike iz unutrašnjosti Libije - na Malti ili u Tripoliju? Informacije su oprečne

'Očekujemo da će se danas na brod ukrcati i 28 radnika Montmontaže u Bengaziju', rekli su iz MVPEI-a, ali nisu mogli precizirati o kojem se brodu radi. Međutim, iz turskog veleposlanstva su nas obavijestili da će turski brod Iskinnderun, koji u 13 sati uplovljava u luku Bengazi, primiti i 28 radnika Montmontaže, među kojima je 14 hrvatskih državljana.

No, prema posljednjim informacijama, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je izjavio da su se radnici Montmontaže ukrcali na talijanski vojni brod i krenuli prema Malti. Time su, kaže, na sigurno stigli svi radnici Viadukta i Montmontaže.

'Ostaje problem hrvatskih radnika u tri grada u unutrašnjosti zemlje', kaže Jandroković i dodaje da avion Trade Aira u Tripoliju čeka dozvolu da poleti. Međutim, iz glasnogovorništva MVPEI-a dobili smo informacije da je avion Trade Aira na Malti i čeka dozvolu da sleti u neku od zračnih luka u unutrašnjosti Libije.

'S današnjim danom, u Hrvatsku je stiglo 146 hrvatskih radnika iz Libije, a u tijeku su aktivnosti oko izvlačenja još 155 radnika Crosca, Geofizike i Montmontaže', potvrdio je za tportal Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-a.

Danas je i Europska komisija objavila da se aktivno uključuje u prijevoz Europljana, a na pitanje hoće li to obuhvatiti i Republiku Hrvatsku, kao skoru članicu Europske unije, iz MVPEI-a su samo odgovorili da su 'naši odnosi s Europskom unijom na polju vanjske i sigurnosne politike usklađeni te da ćemo sigurno usko surađivati'.

Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Povratak Viaduktovih radnika iz Libije

Danas je 300 JAT-ovih zrakoplova izvuklo 400 srpskih državljana iz Libije. Kako su svi naši u Tripoliju već zbrinuti, nije bilo potrebe da im se obraćamo za pomoć, rekli su iz MVPEI-a.

'Suradnja s našim srpskim susjedima je dobra; mi smo njima pomogli pri izvlačenju, kada su zajedno s našim radnicima bili prevezeni u Sofiju', rekao je Dragun.

'MVPEI i tvrtke čiji su radnici u Libiji čine sve da im se omogući brz i siguran povratak kući', naglasio je Dragun za tportal.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi