UBIJENI TAOCI

Talijani bijesni na Britance zbog akcije u Nigeriji

09.03.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Talijanski političari požalili su se da se britanski premijer David Cameron nije konzultirao s Italijom prije nego što je odobrio neuspješnu akciju spašavanja Britanca i Talijana otetih u Nigeriji, javlja BBC

Chris McManus i Franco Lamolinara, oteti u Nigeriji u svibnju prošle godine, ubijeni su akciji britanskih specijalnih snaga s ciljem njihova oslobađanja.

Premijer Cameron objasnio je da je dao zeleno svjetlo za akciju, jer su životi otetih bili u neposrednoj i sve većoj opasnosti.

Obojica stranih državljana bili su inženjeri. Oteti su 12. svibnja u Birninu Kebiju, glavnome gradu države Kebi, na krajnjem sjeverozapadu Nigerije. Radili su za talijansku građevinsku tvrtku Stabilini koja je gradila sjedište nigerijske središnje banke u tom gradu.

Britanski specijalci ušli su u kompleks u mjestu Sokotu u kojem su otmičari držali taoce, ali su ih pronašli mrtve. Još nije točno poznato što je pošlo po zlu, a nigerijski dužnosnici kažu da su ih ubili njihovi otmičari.

Britanski premijer svog je talijanskog kolegu Marija Montija informirao o akciji tek kad je ona krenula i nazvao ga poslije kako bi mu priopćio njezin loš ishod.

Cameron je 'izrazio duboku sućut zbog smrti talijanskoga državljanina, izrazivši žaljenje i zbog dramatičnog ishoda vojne akcije koju su zajednički pokrenule nigerijske i britanske vlasti, uvjerene kako je riječ o posljednjoj mogućnosti spašavanja života talaca', stoji u priopćenju talijanske vlade.

Talijanski senator Lucio Malan u razgovoru za BBC izrazio je nezadovoljstvo talijanskih vlasti što nisu obaviještene o akciji i zatražio objašnjenje zašto se to dogodilo.

'Krajnje je neuobičajeno da zemlja koja je uključena u cijelu krizu nije informirana prije akcije. Shvaćam da se radilo o teškoj situaciji i da je to možda i bila najbolja odluka, ali to svejedno ne objašnjava zašto talijanska strana nije obaviještena', kazao je.

BBC je objavio da je odluka o akciji donijeta nakon što su propali pregovori za oslobađanjem i kad se pojavila bojazan da bi otmičari mogli premjestiti ili ubiti taoce.

Talijanski premijer Mario Monti zatražio je da mu nigerijske vlasti što je moguće prije dostave 'detaljnu rekonstrukciju' onoga što se događalo u samoj akciji i u obavještajnom radu prije nje.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je da je većina otmičara uhićena u akciji i da će ih snaći 'puni gnjev zakona'. Kazao je da su otmičari članovi islamističke skupine Boko Haram koja je izvela niz napada na policiju, političare i svećenike na sjeveru Nigerije posljednjih godina.