holding obavještava

Tek što je počela s radom Žičara Sljeme je zatvorena zbog jakog vjetra

27.02.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Iz Zagrebačkog holdinga jutros su obavijestili sve zainteresirane građane da je Žičara Sljeme zatvorena zbog jakog vjetra koji puše na zagrebačkom području

Sljemenska žičara prošli tjedan otvorena je za građane. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svečano ju je pustio u rad, a u prvih mjesec dana najavljen je pristup građanima s promotivnim cijenama karata, koje će kasnije koštati više.

Sada iz Zagrebačkog holdinga obavještavaju da je zbog jakog vjetra žičara danas zatvorena.

Gotovo petnaest godina od njena gašenja i nešto manje od 59 godina nakon puštanja u pogon podno Medvednice svečano je prošlog tjedna s radom počela nova žičara.

Nova žičara duga je 5.017 metara, većinom prati trasu stare žičare uz produljenje od 130 metara u gornjem i 850 metra donjem dijelu. Ima 84 kabine s po deset sjedećih mjesta. U jednom satu će se moći prevesti 1500 putnika, a vožnja će do gornje postaje trajati 16 minuta.

Cjenik u promo razdoblju i nakon njega

U prvom, promotivnom razdoblju, određene su akcijske cijene za sve kategorije građana. Za odrasle osobe jednosmjerna vožnja koštat će 30 kuna, a povratna karta 50. Za mlade (između 15 i 24 godine) te za osobe starije od 65 godina cijena za jedan smjer bit će 20 kuna, a povratna karta 30 kuna. Za djecu do 14 godina, kao i za osobe s invaliditetom koje ostvaruju pravo na besplatan pokaz ZET-a, žičara će biti besplatna. Nakon promotivnog razdoblja slijedi cjenik za tri kategorije građana.

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U prvoj kategoriji su oni koji imaju mjesečni ili godišnji pokaz ZET-a, a za njih će vrijediti cijene iz promotivnog razdoblja.

U drugoj kategoriji su građani Zagreba, odnosno osobe koje u Zagrebu plaćaju porez i prirez - za odrasle osobe jedan smjer koštat će 40 kuna, a povratna karta 70 kuna. Mladima i starijima cijena jednosmjerne karte iznosit će 25, a povratne 40, dok će za djecu do 14 godina i osobe s invaliditetom biti besplatna.

  • +23
Žičara Sljeme Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Za treću kategoriju predviđene su najviše cijene karata, a to su svi oni koji nemaju mjesečni pokaz niti plaćaju prirez u Zagrebu. Odrasle osobe platit će 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna za povratnu kartu, za mlade i starije cijena će biti 50 kuna za jedan, odnosno 75 kuna za dva smjera, a za djecu i invalide 20, odnosno 30 kuna.

Svi koji neće htjeti voziti se žičarom i dalje će moći ići pješice ili autom, a ako se odlučite bickl prevesti on u promotivnom razboblju neće moći u žičaru, ali će još uvijek moći na autobus.