ZABRINUTA AMERIKA

Tajvanski izbori u subotu pod budnim okom Kine

13.01.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Tajvan u subotu bira između predsjednika Ma Ying-jeoua, začetnika spektakularnog poboljšanja odnosa s Kinom, te pravnice Tsai Ing-wen, protivnice prevelike gospodarske ovisnosti otočja o matici zemlji, i njezina bi pobjeda mogla opet udaljiti Taipei od Pekinga, a posredno uznemiriti Sjedinjene Države

Ankete blagu prednost predviđaju predsjedniku koji se natječe za drugi i zadnji ustavom moguć mandat. Vladajućoj Nacionalističkoj stranci predviđaju tanku većinu u parlamentu od 113 zastupnika gdje sada ima 70-postotnu većinu, piše agencija Reuters.

Ma (61) je s Pekingom 2010. potpisao povijesni trgovinski sporazum i omogućio živu trgovinsku i gospodarsku razmjenu. Njegov bi reizbor otočju sa 23,2 milijuna stanovnika omogućio da održi takvo stanje.

Međutim, 55-godišnja Tsai, kandidatkinja Demokratske napredne stranke, upozoravala je u kampanji da bi 'zbog prevelike gospodarske ovisnosti o Kini Tajvan mogao platiti previsoku cijenu'.

Sporazum s Kinom omogućio je Tajvanu 2010. rekordan rast od 11 posto koji je zbog svjetske krize usporio lani na oko 4 posto, piše agencija AFP. Brojni birači optužuju vladu koja je nekada ulagala u sve svoje ljude, a napose u obrazovanje, da je dopustila produbljenje jaza između bogatih i siromašnih.

Gospodarski sporazum s Kinom otvorio je bogatima, koji posjeduju kapital, nove poslove s Kinom te su oni umnažali bogatstvo, a ostali su postajali siromašnijima.

Političke stranke Tajvana odavna svoj profil grade u odnosu na Kinu. Stranka predsjednika Ma zagovara zbližavanje s Kinom, a DPP neovisnost, no Tsai je tu nekada gorljivu neovisnost svela na umjerenu mjeru.

Tajvan, bivša Formoza, odvojio se od Kine krajem kineskog građanskog rata 1949. Tajvan je otada neovisan, a Peking ga drži odbjeglim otokom i povremeno prijeti da bi ga mogao vratiti i silom.

Moguće pogoršanje veza između Pekinga i Taipeija utjecalo bi negativno i na odnose Kine i Sjedinjenih Država koje su najveći tajvanski saveznik. Washington i Peking ne slažu se u nizu pitanja: od trgovine i valute, sigurnosti u Južnokineskom moru do nove američke strategije u Aziji i Pacifiku.

Kina, koja očekuje pobjedu predsjednika Ma, pozorno će pratiti izbore na Tajvanu jer i samu je krajem 2012. očekuje politička smjena. Predsjednik Hu Jintao i drugi stariji vođe trebali bi prepustiti mjesta mlađim kadrovima Kineske komunističke partije.