kriza na dalekom istoku

Tajvan odgovorio na kineske vježbe slanjem brodova i dizanjem zrakoplova; SAD prozvao Peking za neodgovornost: Kažnjavate cijeli svijet

05.08.2022 u 20:16

Bionic
Reading

Tajvan je poslao zrakoplove i brodove za praćenje kineskih vježbi, objavilo je tamošnje ministarstvo obrane.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je otočna vojska poslala zrakoplove i brodove i postavila kopnene raketne sustave za nadzor brodova i zrakoplova koji su nakratko prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, izvještava Reuters.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila na vode koje okružuju Tajvan.

Ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da su projektili bili visoko u atmosferi i da nisu predstavljali prijetnju. Nije dao detalje o njihovim putanjama leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi, javlja The Guardian.

Neki stanovnici Taipeija, uključujući gradonačelnika Ko Wen-jea, osudili su vladu što nije poslala upozorenje za ispaljene projektile. Međutim, neki stručnjaci vjeruju da je to možda učinjeno kako bi se izbjeglo dizanje panike.

Suprotstavio se učinku psihološkog ratovanja kineske komunističke partije", rekao je Mei Fu-shin, američki analitičar za Reuters. “Šok i strah nisu bili onoliki koliko su mogli biti.”

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen, pozvala je stanovnike da ostanu mirni, rekavši u objavi na Facebooku u petak da je "vlada pripremila kompletan odgovor i vojska daje sve od sebe da odgovori, što će definitivno osigurati sigurnost ljudi". Budite sigurni, ostanite mirni i živite normalno.”

  • +7
Tajvan u jeku krize s Kinom Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

SAD su u petak odluka Kine da prekine suradnju u brojnim kritičnim područjima, uključujući klimatske promjene, zbog krize oko Tajvana nazvale "u osnovi neodgovorna".

“Vjerujemo da je to suštinski neodgovorno”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima o kineskom potezu, prenosi agencija France-Presse.

"Misle da nas kažnjavaju gašenjem ovog kanala. Oni zapravo kažnjavaju cijeli svijet jer klimatska kriza ne poznaje geografske granice i granice”, kazao je Kirby

Dodao da SAD nemaju što ispravljati u vezi s putovanjem predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Peking nakon što je Peking zahtijevao da Washington ispravi svoje "pogreške".