Preliminarni glasovi

Tajlandska oporba vodi na prijevremenim izborima

14.05.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Preliminarno prebrojavanje glasova na izborima u Tajlandu u nedjelju pokazalo je da je u vodstvu progresivna oporba iza koje stoje stranke vladajuće koalicije uz potporu vojske i establišmenta.

Prema preliminarnom prebrojavanju glasova koje nadzire izborno povjerenstvo, stranka Pheu Thai zasad vodi sa 6,45 posto više glasova, a slijedi je druga oporbena stranka, Move Forward.

Pheu Thai predvodi kći milijardera i bivšega tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre.

Očekuje se da bi na ovim izborima prodemokratske oporbene stranke mogle svrgnuti konzervativnu vladu premijera Prayuta Chan-O-Chaa koju podupire vojska, nakon gotovo deset godina na vlasti.

Potencijalna pobjeda oporbe ne bi donijela nikakva jamstva da će bilo koja stranka, ali ni koalicija stranaka doći na vlast zbog parlamentarnih pravila što ih je, nakon vojnog udara 2014. donijela vojska u vlastitu korist.

Izbor premijera i formiranje vlade zahtijeva potporu većine donjeg i gornjeg doma zajedno.

Članove senata imenovala je bivša vojna hunta i vjeruje se da su oni glasali u korist stranaka ili blokova povezanih s vojskom.

Izbori se održavaju nakon devetogodišnje vladavine vlade koju je predvodila ili podržavala vojska. 

Ta je vojska u osmogodišnjem razdoblju izvela dva državna udara protiv vlada pod kontrolom obitelji Shinawatra, pokretačke snage Pheu Thaija.