ZEMLJA U STRAHU

Tajfun Jebi hara Japanom: Šest mrtvih, više od milijun ljudi evakuirano

04.09.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Japanske vlasti izdale su u utorak zapovijed o evakuaciji više od milijun ljudi, a otkazano je više od šest stotina letova nakon što je istog dana razorni tajfun Jebi poharao Zemlju Izlazećeg Sunca odnijevši pritom šest života

Kako javljaju agencije, vrlo snažan tajfun, smatran najsnažnijim koji je izravno pogodio Japan unazad 25 godina, u utorak je znatno poremetio promet i aktivnost tvrtki na japanskom otoku Shikokuu.

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima na jugozapadu zemlje na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar koji na mahove mjestimično doseže gotovo 220 kilometara na sat.

S vjetrom od 160 do 190 km/h u središnjem dijelu, Jebi je svrstan u kategoriju 'vrlo snažan', 'najsnažniji od 1993.', istaknuo je Ryuta Kurora, dužnosnik nacionalne meteorološke agencije.

Tajfun Jebi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jebi putuje prilično brzo, nastavljajući putanju u pravcu sjever-sjeveroistok 45 km/h. Trebao bi proći zapadnim dijelom glavnog otoka Honshua.

Premijer Shinzo Abe otkazao je put na zapad i sazvao krizni sastanak na kojem je zatražio od stanovništva 'da poduzme mjere opreza radi zaštite'.

Zračne kompanije iz predostrožnosti su odustale od 650 letova, a i brojne željezničke linije su u prekidu.

Veliki trgovački centri u području Osake odlučili su iznimno ostati zatvoreni u utorak.