DAVOR GALETOVIĆ

Tajanstveni odvjetnik, ključ za milijune iz afere Krašograd

18.03.2015 u 09:25

Bionic
Reading

Tko je Davor Galetović, odvjetnik koji se našao u središtu afere Krašograd koju je USKOK nakon godina čekanja jučer otvorio? Petoosumnjičeni u aferi, Galetović je kroz mrežu poslova povezan s mnogim licima iz crnih kronika i mogao bi biti ključ u raspetljavanju afere u kojoj je, prema sumnji USKOK-a, napuhivanjem cijena zemljišta Grad Zagreb oštećen za 69,2 milijuna kuna

Galetović, rođen 1961. godine, u javnosti gotovo nikad nije istupao i stoga ne čudi da novinski servisi uopće nemaju njegovu fotografiju. Odvjetničkim poslom bavi se od 1998., a s rođakom Damirom i njegovom suprugom Beatom bio je u zajedničkom odvjetničkom društvu Galetović&Galetović iz kojeg je izašao 2011. i osnovao svoj ured u kojem danas ima pet zaposlenih.

I dok je poznatiji rođak Damir u javnosti poznat kao zastupnik ljudi iz crne kronike Hrvoja Petrača i Blaža Petrovića, Davor Galetović nekako se držao postrani iako je već te 1998. bio u Nadzornom odboru tvrtke Palma, specijalizirane za pogrebne usluge, tada u vlasništvu još dvojice crnokronikaških lica, prema priznanju Milana Carića, tada također člana NO-a, Nikice Jelavića i Zorana Pripuza.

Osim svog odvjetničkog ureda, Galetović ima nekoliko tvrtaka od kojih su neke u statusu mirovanja, neke pak u blokadi zbog dugovanja, a neke pak uredno posluju bez zaposlenih. Veći dio njih vezan je za nekretninski biznis i građevinarstvo, a legitimno je postaviti pitanje jesu li tvrtke njegove ili ih vodi za nečiji račun.

Petrom Pripuzom, suvlasnikom CIOS-a i osumnjičenikom u aferi Agram, u kojoj je uz gradonačelnika Milana Bandića i Slobodana Ljubičića, bivšeg šefa Holdinga, pala još nekolicina njegovih bliskih suradnika, Galetović je bio direktno povezan, kroz tvrtku Tutus trgovina ugašenju 2013. Nije isključeno da su povezani i kroz Žaborić nekretnine, koje Galetović zastupa, jer je njihov osnivač bila ugasla tvrtka Pižole koju je osnovao Branislav Pejović, Pripuzov beogradski partner. O poslovima Pižole tportal je svojedobno pisao kada su se našli u središtu zamjene zemljišta u trokutu s nekadašnjim građevinarskim divom Tempom i Gradom.

Sve do netom okončane zime javnosti nije bilo poznato da je tvrtka Manor u vlasništvu Galetovića i Ante Nobila 2012. preuzela tvrtke Mala ulaganja i Karantena.

Posljednje dvije navedene trgovale su s Gradom na zemljištima u aferi zbog kojih se sada Galetović našao među osumnjičenima. Grad Zagreb dvjema je tvrtkama dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 euro/m, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura/m.

Mala ulaganja i Karantenu
2007. osnovali su tada 23-godišnji student Mislav Nakić, i 25-godišnja studentica Magda Jukica. Nekoliko godina nakon zamjene zemljišta utvrdilo se da je Nakić prijatelj sina Slobodana Ljubičića, bivšeg šefa Holdinga, a Jukica se udala za njegova nećaka Vicu Gulama.

Nobilo je novinarima Večernjeg lista, koji su otkrili da je Manor postao vlasnik dviju tvrtaka upetljanih u aferu Krašograd, prije nekoliko mjeseci kazao da nije znao da su tvrtke preuzete i da ga je kolega Galetović zamolio da pojača tvrtku jer je trebalo obaviti neke pregovore oko zemljišta na moru.

Još 2011. Porezna uprava, prateći poslovanje tvrtke Raurs projekt koja je u startu bila upetljana u aferu Krašograd, svom Odjelu za nadzor naložila je da preispita poslovanje, ali je uz sveobuhvatnu kontrolu prometa, odnosno novčanih transakcija tražila da se u kontrolu uvrsti Galetovića. Nadzor nikad nije napravljen i stalno je, čini se po nečijem naređenju, završavao na dnu ladice. Stvari su se nakon višegodišnjih napisa medija o aferi Krašograd jučer konačno pomaknule s mjesta. Galetović, nema sumnje, čuva brojne tajne zamjena gradskih zemljišta...