bivši zastupnik

Tadić o spoju desnice i ljevice: Prije 20 godina svi bi se križali, danas je to normalno

19.04.2024 u 10:17

Bionic
Reading

O rezultatima izbora, pozicijama stranaka i potencijalima za sastavljanje Vlade u HTV-ovom Studiju 4 govorio je znanstvenik Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik. Istaknuo je da pregovori očito traju i da bi se rezultati mogli znati za 10-ak dana. Zanimljivim smatra da očekivanja da bi ljevica bila u nekoj kombinaciji s desnicom, dok je to, kako kaže, prije 20-ak godina bilo nezamislivo.

Nakon parlamentarnih izbora čelnici političkih stranaka još uvijek govore da je "sve otvoreno".

'Pregovori traju, telefoni su užareni s obje strane, ali s tom razlikom što sa strane SDP-a telefonira predsjednik Republike, po svoj prilici. Ne mogu to zajamčiti, ali znajući na koji način SDP sada funkcionira, da je stvarni predsjednik na Pantovčaku, a virtualni na Iblerovom trgu - vjerojatno je Milanović dobro uključen u ta lobiranja i nagovaranja da se ipak stvori nekakva koalicija', rekao je Tadić za HRT.

'Sve je moguće. Moguće su svakakve kombinacije i nitko neće ništa isključiti u ovome trenutku. Svi će reći da ne "misle ići s ovim ili onim". Prave rezultate ćemo znati za jedno 10-ak dana', dodao je.

Smatra da je ipak cilj da se Vlada i Sabor formiraju što prije. 'Zanimljivo je da se sa strane ljevice kao posve normalna lansiraju očekivanja da bi bili u kombinaciji s desnicom i to krajnjom desnicom. Da je netko prije 20 godina predložio da HSP bude u koaliciji sa SDP-om - svi bi se križali lijevom i desnom rukom. Danas je to posve normalno', izjavio je Tadić.

Tadić ističe da se ničim ne može povezati glas na izborima sa stvarnim učinkom te stranke. Smatra to apsurdnim. Napominje kako su glasačima očito bitnije ideološke postavke, a ne ono što netko radi. Tvrdi da je HDZ, unatoč svim pričama o korupciji, nakon izbora u 2024. ostao na istim rezultatima kakvi su bili 2016. godine i tek malo manjima nego 2020.

Stranačke programe nismo čuli, tvrdi Tadić. - Cijelo vrijeme ove kampanje bavili smo se osobnim frustracijama predsjednika Republike, odnosno s time može li on istodobno biti predsjednik i premijerski kandidat jedne stranke.

Na pitanje je li uključivanje Zorana Milanovića utjecalo na veću izlaznost birača i motivaciju birača, Tadić ja naveo da je u Hrvatskoj zamjetan opet jedan presedan.

'U RH se kampanja vodi prije prave kampanje s puštanjem u javnost optužnica, puštanjem u javnost čudnih transkripata, rekao je.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

Čudni su mu zato jer su, kako kaže, pušteni u javnost u određenom trenutku, a da nitko ne može potvrditi da su uistinu vjerodostojni.

Apsurdno mu je uključivanje Milanovića u kampanju. On je, kaže, osim što je otvoreno navijao za pobjedu jednu političku opciju, istodobno bio i za uništenje druge političke opcije. Da je dao ostavku, stvari bi bile puno čišće, kazao je.

Ako bude HDZ morao ići s Domovinskim pokretom, kaže Tadić, bit će određenih zahtjeva koje će biti teško pomiriti. 'To je uobičajeno u demokracijama. U Njemačkoj koalicijski pregovori traju jako dugo i završavaju s jako debelim koalicijskim sporazumom u kojemu je sve živo propisano', izjavio je i iznio očekivanja kako u Hrvatskoj u pregovorima možda i neće ići previše detaljno.