Letrox

Tablete za štitnjaču dobile novu formulaciju. Liječnici i ljekarnici pozvani na dodatan oprez

02.02.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Korisnici lijeka Letrox, koji se primjenjuje u liječenju hipotireoze (nedostatnog lučenja hormona štitne žlijezde) te za stanja, neovisno o tome jesu li povezana s hipotireozom, u kojima je neophodno potisnuti lučenje tireotropina (hormona koji stimulira rad štitne žlijezde), uskoro će biti od svog liječnika i ljekarnika obaviješteni o novoj formulaciji lijeka, zbog čega će morati biti dodatno oprezni prilikom njegova korištenja

Naime, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o izmjeni formulacije lijeka Letrox tablete i praćenju bolesnika koji prelaze na tablete s novom formulacijom.

U pismu navode da će nova formulacija lijeka biti dostupna od 9. veljače te da ima poboljšanu stabilnost djelatne tvari tijekom cijelog roka valjanosti lijeka.

Način uzimanja lijeka Letrox ostaje nepromijenjen. Liječnicima se preporučuje pažljivo praćenje bolesnika koji prelaze na novu formulaciju Letrox tableta jer kod zamjene tableta može doći do neravnoteže hormona štitne žlijezde. Napominju da je osobitu pozornost potrebno posvetiti osjetljivim skupinama (npr. bolesnicima s rakom štitne žlijezde, kardiovaskularnom bolešću, trudnicama, djeci i starijim osobama).

Za liječnike koji propisuju lijek:

  • Kliničkom i laboratorijskom obradom potvrdite da je dnevna doza koju pojedini bolesnik uzima i dalje odgovarajuća
  • Ako je potrebno, prilagodite doziranje prema kliničkom odgovoru bolesnika i laboratorijskim nalazima
  • Vodite računa o tome da bolesnici budu dovoljno informirani.

Za ljekarnike:

  • Bolesnicima savjetujte da uzimaju novu formulaciju Letrox tableta na potpuno isti način kao i staru formulaciju.
  • Bolesnicima savjetujte da se obrate liječniku zbog neophodnog pažljivog praćenja tijekom prelaska s jedne vrste tableta na drugu.
  • Bolesnicima savjetujte da više ne uzimaju staru formulaciju Letrox tableta nakon što počnu uzimati novu formulaciju.
  • Dajte bolesnicima letak s informacijama za bolesnika koji ćete dobiti od veleprodaje zajedno s novom formulacijom Letrox tableta.
  • Imajte na umu da je izgled pakiranja promijenjen (vidjeti Dodatak u Pismu zdravstvenim radnicima).