migranti

Szijjártó: Mađarska će zaštiti svoje granice

02.03.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da se 'sasvim jasno može računati na veliki priljev migranata' idućeg tjedna i poručio da će Mađarska zaštiti svoje granice

'Mađarska će braniti svoje granice i nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti u našu državu... Nadam se suradnji da obranimo naše zemlje', poručio je Szijjártó poslije razgovora sa srbijanskom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović.

Mađarski šef diplomacije ocijenio je kako se, poslije događaja u Siriji i Turskoj, 'jasno može računati' na priljev stotine tisuća migranata i priopćio da je 20 mađarskih policajaca raspoređeno na granici sa Srbijom, te da je Mađarska spremna razgovarati s Beogradom o daljoj pomoći.

Szijjártó je poručio i da Mađarska podržava eurointegracije Srbije, uz ocjenu da je Beograd spreman otvoriti pet poglavlja, a Hrvatsku, kao predsjedateljicu Vijećem Europske unije, pozvao da se ta poglavlja otvore.

Ministrica Joksimović rekla je da Srbija i Mađarska imaju najbolje bilateralne odnose koji mogu biti primjer svima u jugoistočnoj Europi, jer se o svim problemima razgovaralo na vrijeme.

Ona je istaknula da je Srbija tranzitna zemlja za migrante, ali radi na tome da bude spremna za očekivanu migrantsku krizu.

Szijjártó je u odvojenom razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem naglasio da će Mađarska nastaviti s upućivanjem svojih policijskih dužnosnika na srpsko-makedonsku granicu u okviru projekta EU 'Upravljanje migracijskom situacijom'.

U razgovoru o aktualnoj situaciji s migrantima, Stefanović je upoznao Szijjárta s mjerama pojačanog nadzora državne granice koje je Srbija poduzela i ocijenio da je trenutna situacija stabilna, kao i da MUP Srbije prati događanja na grčko-turskoj granici.

Dvojica ministara suglasila su da je potrebna 'svakodnevna komunikacija policija dviju zemalja o aktualnim događanjima', konstatirajući da ni u Srbiji ni u Mađarskoj nema oboljelih od koronavirusa, ali će obje države 'nastaviti pažljivo pratiti situaciju'.

Szijjárto je Stefanoviću kazao da će Mađarska nastaviti s potporom Srbiji u procesu pridruživanja Europskoj uniji, priopćio je srbijanski MUP.