TKO TREBA BIRATI ŠEFA EK-a?

Swoboda zaratio sa 'skandaloznim' Rompuyem

30.04.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio da glavni kandidat frakcije s najviše osvojenih glasova na izborima za Europski parlament ne mora nužno biti i budući predsjednik Europske komisije, vodeći političar socijaldemokrata Hannes Swoboda optužio ga je da 'ne razumije demokraciju'

Do izbora za Europski parlament ostalo je manje od mjesec dana i čini se da su iskre u predizbornoj kampanji polako počele frcati. Najveću je vatru zasad zapalio bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je izazvao bijes Njemačke svojim izjavama o Holokaustu, no najžešći sukob tinja zapravo u Bruxellesu, između zagovornika dodatne demokratizacije Europske unije i onih koji žele zadržati status quo, odnosno demokratski deficit od kojega EU očito pati.

Među takvima je i, čini se, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji se u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung obrušio na europske pučane i socijaldemokrate. 'Oni koji navodno imaju jaka europska uvjerenja uopće ih ne zastupaju u javnosti', konstatirao je Van Rompuy i dodao kako zbog toga euroskeptici imaju mnogo više prostora u javnosti. 'Tradicionalne stranke kritiziraju Europu kako bi se umiljavale biračima', osuđuje Van Rompuy zaključujući da 'građanima treba jedna jasna poruka'.

Herman Van Rompuy još je dodao kako se tijekom desetljeća promijenio odnos građana prema Europi - dok je bila ideja, svi su je boljeli, a danas se EU osjeća u svakodnevnom životu, i to 'ne uvijek pozitivno'. Za predsjednika Europskog vijeća Unija je postala poput braka 'za koji se treba boriti' s obzirom na to da je prvotna zaljubljenost nestala.


Unatoč tome, Van Rompuy ne podržava odluku da ključne europske stranke u kampanji za Europski parlament imaju svoje glavne kandidate, od kojih bi jedan nakon izbora trebao postati predsjednik Europske komisije. 'Nisam nikad bio veliki podržavatelj te ideje. Uostalom, da se izrazim oprezno, siguran sam da sve to neće utjecati na ponašanje birača', rekao je Van Rompuy i dodao kako 'rezultat ovisi o mnogo različitih faktora', primjerice 'nacionalnog senzibiliteta', koji 'nema nikakve veze s EU-om ili glavnim kandidatima'.

Na Van Rompuyev intervju odmah je na Twitteru reagirao dugogodišnji zastupnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda. Austrijanac je napisao kako je 'skandalozni intervju' pokazao da Van Rompuy 'ne razumije osnove demokratskog procesa'. Aktivisti socijaldemokrata odmah su se složili sa Swobodom pa je jedan primjerice dodao i kako se 'ne može ignorirati biračko tijelo Europe, odbaciti rezultate i napraviti deal iza zatvorenih vrata' kada je riječ o budućem predsjedniku ili predsjednici Europske komisije.

Čini se da će najveći prijepor oko izbora za Europski parlament nastati nakon njihova održavanja, kada se bude moralo odlučiti hoće li doista Martin Schulz ili Jean-Claude Juncker postati budući predsjednik Europske komisije. Ili će to ipak biti netko treći, bez ikakvog izbornog legitimiteta, ali prihvatljiv europskim čelnicima, napose Angeli Merkel, koji se ne žele odreći mogućnosti izabiranja predsjednika EK-a po vlastitu dogovoru.