POMOĆ UGROŽENIMA

Swoboda pozvao EK da aktivira Fond solidarnosti za žrtve poplava

23.05.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Hannes Swoboda, šef Europskih socijaldemokrata, pozvao je Europsku komisiju da aktivira Fond solidarnosti Europske unije za žrtve poplava

U priopćenju Europskih socijaldemokrata navodi se da su obilne kiše uzrokovale katastrofalnu poplavu u Hrvatskoj, Srbiji te BiH te je više od pola milijuna ljudi evakuirano, a potvrđeno je 49 smrtnih slučajeva. Navodi se i da su uništeni poljoprivredna zemljišta i ceste u zahvaćenim područjima, a uz to, poplave su pomaknule minska polja, što predstavlja dodatnu opasnost.

Hannes Swoboda, predsjednik grupe Socijalista i Demokrata (S&D) u Europskom parlamentu, izrazio je svoju solidarnost sa stanovnicima Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine u ovoj nezapamćenoj katastrofi. 'Šteta je ogromna i izuzetno je važno da se pomoć nastavi slati brzo i efikasno kako bismo stradalima od poplave osigurali vodu, smještaj i liječničku skrb. Sada je fokus na pomoći neposredno ugroženima i u tome podršku pružaju Europska unija i zemlje članice. Međutim moramo misliti i na sljedeći korak - obnovu regije', navodi se u priopćenju.

Solidarnost je temeljna europska vrijednost, nastavlja, i naša je dužnost podjednako pomoći Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Prirodne katastrofe, dodaje, ne razlikuju zemlju članicu, zemlju kandidata i zemlju potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Ni mi ih ne bismo trebali razlikovati, smatra.

'Zatražio sam od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da osigura to da se Fond solidarnosti Europske unije iskoristi za pomoć i obnovu u svim zemljama zahvaćenim poplavama. Konkretno, problem neeksplodiranih mina, ostatak rata koji je dio naše zajedničke povijesti, moraju riješiti stručnjaci i novac Europske unije', kazao je Swoboda.