LISTA ZA RIJEKU

Švorinić: SDP nastavlja HDZ-ovu politiku protiv regionalizma

26.09.2011 u 13:59

Bionic
Reading

'Statistička regionalizacija koju najavljuje predsjednik SDP-a Zoran Milanović, lažna je regionalizacija. Hrvatska i danas ima tri takve regije koje nemaju nikakvu upravnu funkciju i služe tek za potrebe skupljanja i iskazivanja statističkih podataka', reagirao je danas predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na Milanovićevu subotnju izjavu o protivljenju regionalizaciji i formiranju političkih regija

Švorinić tvrdi da SDP nastavlja HDZ-ovu politiku protiv regionalizma te da je dobro što maske padaju prije izbora.

‘Hrvatskoj trebaju prave i snažne regije na koje država treba prenijeti sredstva i ovlasti u zdravstvu, školstvu, gospodarstvu, kulturi, socijalnoj skrbi, prometu, energetici i turizmu', kaže Švorinić i dodaje da su regionalne različitosti i specifičnosti bogatstvo Republike Hrvatske koje se manifestiraju i potvrđuju kroz regije.

‘Nakon 20 godina centralizirane države došlo je vrijeme da se i u našoj zemlji primijene temeljni dokumenti Europske unije kojima se reguliraju prava lokalnih i regionalnih zajednica. Hrvatska je zemlja regija i svaki ustroj koji to ne uvažava djeluje pogubno i ograničava njen razvoj.

Držimo da se jedinstvenost države ostvaruje kroz obranu, vanjsku politiku, monetarni sustav, dio unutrašnjih poslova i nezavisno sudstvo. Sve ostalo treba ulaziti u ovlasti regionalnih i lokalnih zajednica.

Na tim principima zalažemo se za neodložnu regionalizaciju Hrvatske uz stvaranje sustava s četiri-pet prirodnih povijesnih regija i četiri grada s regionalnim statusom, među kojima bi se trebao naći i naš grad Rijeka’, zaključuje predsjednik Liste za Rijeku.