humanitarna katastrofa

Svjetski program za hranu o stanju u Gazi: Svakim danom smo bliži stanju gladi

24.04.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Pojas Gaze mogao bi za šest tjedana prijeći pragove gladi koji uključuju nesigurnost hrane, pothranjenost i smrtnost, rekao je u srijedu dužnosnik Svjetskog programa za hranu (WFP)

"Svakim danom smo bliži stanju gladi", rekao je direktor ureda WFP-a u Ženevi Gian Caro Cirri dodajući da postoje "razumni dokazi" da će se unutar šest tjedana prijeći prag nesigurnosti hrane, pothranjenosti i smrtnosti.

Izvješće UN-ove organizacije iz ožujka nagovješćuje da bi u sjevernoj Gazi glad mogla nastupiti u svibnju te da bi se do lipnja mogla proširiti po cijeloj enklavi.

Cirri se oglasio povodom predstavljanja izvješća Globalne mreže protiv kriza gladi (GNAFC), saveza raznih aktera, uključujući UN, EU, SAD i Svjetsku banku.

U tom izvješću se upozorava na stanje na Bliskom istoku i Africi. "Što se Gaze tiče, zbog sukoba je teško, a katkad i nemoguće, da humanitarna pomoć stigne do pogođenih ljudi", rekao je Cirri i dodao da postoji i rizik da se sukob proširi na ostatak regije.

UN se žali na prepreke u dostavi pomoći Gazi tijekom šestomjesečnog sukoba Izraela i vladajućeg militantnog islamističkog pokreta Hamasa.

Izrael odbacuje optužbe da ometa dostavu pomoći i krivi humanitarne agencije za neučinkovitost u raspodjeli pomoći.