KONFERENCIJA O KLIMI

Svjetski meteorolozi upozoravaju: 2017. će biti jedna od najtoplijih godina

07.11.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas izjavio je u ponedjeljak na početku konferencije o klimi COP23 koja se održava u Bonnu da će ova godina biti jedna od najtoplijih od početka mjerenja koja datiraju iz 19. stoljeća

Taalas je naime predstavio svoje godišnje izvješće na početku Svjetske klimatske konferencije koja se održava u Bonnu i na kojoj sudjeluju predstavnici 200 država, a kojom prvi put predsjeda Fidži.

Glavni tajnik je upozorio da će tekuća godina biti jedna od tri najtoplije otkad se mjere temperature, dodajući kako će ipak biti nešto hladnija u odnosu na rekordnu 2016. godinu.

Valja napomenuti da je Njemačka kao domaćin međunarodne konferencije za organizaciju skupa izdvojila čak 117 milijuna eura, dok je u Bonnu za sudionike izgrađen pravi mali grad pod šatorima - veličine osam nogometnih terena - koji može primiti 25.000 gostiju ove važne konferencije.

Prema pisanju Deutsche Wellea, ovogodišnji razgovori na temu klimatskih promjena mogli bi biti poprilično teški, ponajviše zbog najave predsjednika Donalda Trumpa o američkom napuštanju Pariškog sporazuma, dok bi s druge strane međunarodne delegacije tijekom konferencije trebale razraditi pravilnik koji bi bio usvojen na sljedećoj klimatskoj konferenciji iduće godine u Poljskoj. Naime nakon višegodišnjih napora da se postigne jedinstvo među zemljama sada bi trebalo definirati konkretne mjere.

  • +2
Svjetska klimatska konferencija Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Konkretiziranje mjera je prije svega u interesu zemalja koje su izravno pogođene klimatskim promjenama, poput otočne države Fidži koja ove godine predsjeda konferencijom COP23.

'Mora se čuti glas onih koji su najranjiviji. Ali moramo zajedno govoriti u ime čitavog svijeta, jer na kraju krajeva nitko ne može pobjeći od klimatskih promjena', naglasio je prošlog svibnja premijer Fidžija Frank Bainimarama.

Sjedinjene Američke Države, koje su najavile povlačenje iz Pariškog klimatskog ugovora, predstavljat će podtajnik za političke poslove Thomas Shanon.

Konferenciji će nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji se dolazak, kao i drugih čelnika, očekuje krajem konferencije 17. studenog.