KOLEKTIVNA SUĆUT

Svjetski državnici reagiraju na smrt kraljice Elizabete, oglasili se Plenković i Grabar Kitarović. Truss poručila: Bože, čuvaj kralja

08.09.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Izrazi sućuti obitelji i britanskom narodu te pohvale "postojanoj" kraljici Elizabeti II. koja je utjelovila trajne vrijednosti, bila "uzor", "simbol domovine" i "stoljeća" te "nadahnuće", zaredali su u četvrtak navečer iz Europe i svijeta nakon objave vijesti o njezinoj smrti u dobi od 96 godina. Oglasila se i britanska premijerka Liz Truss. Ona se obratila naciji ispred Downing Streeta

Truss je izjavila da su zbog vijesti o kraljičinoj smrti svi shrvani te kako je ovo veliki šok za naciju i svijet. Kraljicu je opisala kao stijenu na kojoj je izgrađena moderna Britanija te dodala kako je Britanija danas velika zemlja upravo zbog nje.

'Njena posvećenost dužnosti bila je primjer svima nama', rekla je Truss. Elizabeta II. ostavila je veliko naslijeđe. Govor je završila riječima: 'Bože čuvaj kralja'.

"Kraljica Elizabeta je žena koja je pisala povijest", poručio je njemački predsjednik Frank -Walter Steinmeier.

Irski premijer je uz izraze sućuti britanskom narodu istaknuo njezin "ključan" posjet 2011. čime je postala prvi monarh koji je stigao u tu zemlju otkako je stekla neovisnost od Londona prije gotovo stotinu godinu.

"Njezin državni posjet Irskoj 2011. bio je ključni korak u normalizaciji odnosa s našim najbližim susjedom. Taj posjet bio je golem uspjeh, uglavnom zbog brojnih pažljivih poteza i toplih riječi Kraljice", rekao je."U najcrnjim danima pandemije koronavirrsua, pokojna kraljica snažno je progovorila o svjetlu koje nikakav mrak ne može pobijediti", poručio je nadbiskup Canterubrryja Justin Welby i poželio da "počiva u miru i uzdigne se do slave".

  • +12
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da se "divio njezinu dostojanstvu, predanosti diljem svijeta", kraljici koja je bila "dobar prijatelj Ujedinjenih naroda", "duboko predana humanitarnom radu i ekološkim pitanjima i koja je dirnula izaslanike na samitu u klimi COP26 u Glasgowu".

"Njezino Veličanstvo bila je stup našeg vremena. Njezino je vodstvo bilo nadahnuće za njezinu naciju", rekao je indijski premijer Narendra Modi izrazivši duboko žaljenje zbog gubitka.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je sljedeće:

"Naše su misli s kraljevskom obitelji i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II. u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvijek nam je pokazala važnost trajnih vrijednosti u modernom svijetu", kazao je.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da će Elizabetina služba ostati važan dio povijesti zemlje.

"Teška srca primili smo vijest o smrti kanadske suverenice koja je najdulje vladala, Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II. Bila je stalno prisutna u našim životima – a njezina služba Kanađanima zauvijek će ostati važan dio povijesti naše zemlje", poručio je kanadski premijer.

Sućut je izrazila i Bijela kuća Ujedinjenom Kraljevstvu i narodu UK-a. Američki predsjednik Joe Biden odao je kraljici Elizabeti II. počast kao "državnici neusporediva dostojanstva i čvrstine", istaknuvši da je ona bila "više od monarha". "Ona je bila utjelovljenje jedne epohe", prenosi AFP.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je da je kraljičino impozantno vladanje obuhvatilo ključne događaje 20. i 21. stoljeća. Njezin "doprinos izgradnji mira i pomirbe je jedinstven",

  • +3
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Postojana i mudra, svoj dugi život posvetila je služenju britanskom narodu", napisao je nizozemski kralj Willem-Alexander.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut kraljičinu sinu, kralju Karlu III.

"Tijekom puno desetljeća, Elizabeta II. je zasluženo uživala ljubav i poštovanje svojih podanika i bila autoritet na svjetskoj sceni", ocijenio je Putin, u priopćenju koje je objavio Kremlj, prenosi AFP.

"Najvažniji događaji recentne povijesti Ujedinjenog Kraljevstva neodvojivo su povezani s imenom Njezina Veličanstva", dodao je, izrazivši sućut novom kralju Karlu III., kraljevskoj obitelji i britanskom narodu.

  • +13
Buckinghamska palača Izvor: Profimedia / Autor: Lesley Martin / AFP / Profimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je tužan zbog smrti kraljice Elizabete II. i izrazio sućut kraljevskoj obitelji i narodu i vladi Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Reuters.

Izraze sućuti uputili su i norveška kraljevska obitelj, češki premijer Peter Fiala, potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum koji je rekao da "nevjerojatno cjeloživotno služenje UK-u (kraljice Elizabete II.) nema usporedbe u našem modernom svijetu"-

Za talijanskog premijera Marija Draghija kraljica Elizabeta II. bila je najveći igrač u povijesti svijeta zadnjih 70 godina i "predstavljala je UK i Commonwealth uravnoteženo, mudro, poštujući institucije i demokraciju"..."osiguravala je stabilnost" u kriznim vremenima".

Macron: Pamtim je kao prijateljicu Francuske

"Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. utjelovljuje kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće", poručio je Macron, francuski predsjednik, prenosi N1.

  • +8
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također se oglasio.

"S dubokom tugom smo doznali za smrt Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda izražavamo iskrenu sućut kraljevskoj obitelji, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama."

>>> Plenković izrazio sućut kraljičinoj obitelji i svim Britancima: Bila je izvor nadahnuća

Sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji izrazio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da je Elizabeta II. naraštajima bila izvor nadahnuća.

"Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština", poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović navodi da je duboko ožalošćena zbog smrti Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II., istinske liderice i izvanredne žene koju je imala čast i privilegiju upoznati.

'Dojmio me se njen duh, toplina i ljubaznost. Zaista će nam nedostajati', napisala je Grabar Kitarović.