DEUTSCHE BANK

Svjetska populacija počet će odumirati 2055!

12.09.2013 u 07:16

Bionic
Reading

Globalni strateg Deutsche Banka Sanjeev Sanyal napisao je provokativnu crticu o budućnosti svjetskog stanovništva, prenosi Business Insider

'Svijet se približava važnoj prekretnici na svojoj demografskoj putanji i mislimo da će pomak vjerojatno biti brži i oštriji nego što to ukazuju mainstream projekcije', piše Sanjeev Sanyal, a prenosi Business Insider.

U slučaju da ste propustili, globalna stopa fertiliteta u stalnom je padu od 1950-ih.

Sanyal ukazuje na ukupnu stopu fertiliteta (TFR), prosječan broj živorođene djece po ženi tijekom njezina života. U većini razvijenih zemalja TFR je znatno ispod tzv. 'stope zamjene' koja iznosi od 2,1 do 2,3. Čak i na tržištima u nastajanju poput Brazila, TFR je pao sa 6,2 u ranim 1950-ima do ispod stope zamjene na 1,8, naglašava Sanyal.

I u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, TFR je precijenjen zbog 'iskrivljenog omjera spolova'. Sanyal zaključuje sljedeće: 'Prema našem mišljenju, globalni fertilitet će pasti na stope zamjene za manje od petnaest godina.'

'Osjećamo da će ukupna svjetska stopa fertiliteta pasti na stope zamjene do 2025. Drugim riječima, reproduktivno gledano, naša vrsta neće se povećavati – a to je važna prekretnica u povijesti. Naravno, cjelokupno stanovništvo svijeta rast će još nekoliko desetljeća s obzirom na zamah u dobnoj strukturi i produljenju dugovječnosti, ali učinak će u konačnici popustiti ako ne otkrijemo eliksir besmrtnosti. Dakle, možemo predvidjeti da će svjetska populacija dosegnuti vrhunac oko 2055., sa 8,7 milijardi stanovnika, a tada će padati prema osam milijardi do 2100. godine. Drugim riječima, naše prognoze sugeriraju da će svjetska populacija dosegnuti vrhunac barem pola stoljeća prije nego što to procjenjuje UN te da će razina biti 2,8 milijardi ispod UN-ovog predviđanja. To je očito radikalno drukčiji pogled na svijet. Mi samo želimo upozoriti čitatelje da je velika vjerojatnost da bi buduća putanja svjetske populacije mogla biti ispod onoga na što konvencionalne projekcije ukazuju', kazao je Sanyal.