SUĐENJE DARKU PETRIČIĆU

Svjedokinja ne zna jesu li Mesića financirali Albanci

17.06.2011 u 16:35

Bionic
Reading

U nastavku suđenja politologu Darku Petričiću, kojega je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić privatno tužio zbog izjava o njegovoj povezanosti s albanskom mafijom, danas je svjedokinja Višnja Škreblin, koja je pomagala Mesiću u kampanji uoči njegova prvog predsjedničkog mandata, izjavila kako ne zna ništa o izvorima financiranja kampanje

Svjedokinja je rekla kako ne zna tko je financirao kampanju, je li u to bio uključen i 'albanski lobi', je li Mesić povezan s tim lobijem i jesu li izvori financiranja bili legalni.

Kazala je da je na početku kampanje financijsko stanje bilo loše te da su volonteri sami sebi morali kupovati hranu. Za Mesića je rekla da im nikada nije platio ni kavu te da je bio 'kao crkveni miš', no krajem prvog kruga izbora stanje se, kako je rekla, drastično promijenilo na bolje.

'Bilo je jela u izobilju, a počeli su se voziti i mercedesi', rekla je svjedokinja.

Na Petričićevo pitanje je li joj žao što je pomagala u Mesićevoj kampanji odgovorila je potvrdno, dodajući kako je razočarana njegovim mandatima.

'Žao mi je što sam vjerovala u njega', kazala je.

Sudac Zorislav Kaleb izvijestio je da iz Beograda još nije stigao iskaz Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, pritvorenog zbog optužaba da je naručio atentat na bivšeg vlasnika tjednika Nacionala Ivu Pukanića

Sudac je na prošlom ročištu u travnju prihvatio Petričićev prijedlog za ispitivanje Jocića uz snažno protivljenje Mesićeva odvjetnika Čede Prodanovića

Sudac je danas prihvatio Petričićev prijedlog da se u nastavku suđenja u rujnu ispita Anton Kačinari za kojega je optuženi rekao da je ugledni albanski poduzetnik vrlo blizak političkim strankama i pojedincima te da je povezan s 'albanskom grupom' koja djeluje u Zagrebu. Petričić smatra da bi taj svjedok mogao reći koliko je bivši predsjednik povezan s tom grupom.

Na jesen će se ispitati i Salih Fazlić, bivši policajac koji je u ožujku ove godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora zbog sudjelovanja u krivotvorenju dokumenata kojima su se u bijegu koristili haški optuženik general Ante Gotovina i Hrvoje Petrač, zagrebački poduzetnik osuđen za otmicu maloljetnog sina Vladimira Zagorca.

Privatnu tužbu zbog klevete Mesić je protiv Petričića podnio još u prosincu 2009. reagirajući na njegove istupe u HRT-ovoj emisiji Dossier.hr i na zagrebačkom Radiju 101, gdje je taj politolog izjavio da je Mesić 'eksponent albanske mafije' koja mu je financirala predizbornu kampanju, da pogoduje tajkunima te da je 'jedan od tri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj'.

Suđenje se nastavlja 20. rujna.