OTIŠLA ZBOG PRINCIPA

Svima je žao što je Holy izašla iz SDP-a, pa čak i njoj

21.06.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Vlada je odbila većinu od 14 amandmana SDP-ove zastupnice Mirele Holy na prijedlog Zakona o zaštiti prirode zbog čega je Holy ispunila svoju prijetnju i, nakon mjeseci trzavica, napustila SDP. Sada izgleda da je zbog takvog raspleta svima žao - od premijera do same Holy

Mirela Holy izašla je iz SDP-a čak i prije glasovanja o njezinim amandmanima u Saboru. Njezini kolege su o tome obaviješteni mailom. Ironija je u tome što je ona prošle godine smijenjena s mjesta ministrice zaštite okoliša upravo zbog maila šefu uprave HŽ-a.

'Poslala sam dopis predsjedniku stranke u kojem ga obavještavam da izlazim iz stranke zbog toga što ne poštujemo politike na temelju koji smo dobili izbore, odnosno konkretno politiku zaštite prirode', rekla je Holy i dodala da ostaje u Saboru kao nezavisna zastupnica jer se i dalje želi baviti politikom. Rekla je da će i dalje podržavati politiku Vlade koja bude u skladu s Planom 21.
Upitana što je rekao premijer Milanović na to, Holy tvrdi da joj je rekao da mu je žao. Dodala je da je i njoj žao što je sve tako završilo. Kaže da se neće priključivati nijednoj stranci niti zastupničkom klubu. Na pitanje hoće li stranka Zelenih preko nje biti predstavljena u parlamentu, rekla je samo da misli da su njihovi ciljevi već bili predstavljani preko nje, ali da će ipak formalno ostati nezavisna zastupnica.

Zbog njezina odlaska iz stranke žaluju i predsjednik kluba SDP-a Igor Dragovan te njezin nasljednik u Vladi: 'Meni je žao što je Mirela donijela jednu takvu odluku, zato što je prevladala njezina tvrdoglavost. Ne postoji nijedan zdravorazumski razlog za izlazak iz stranke jer u ciljevima se slažemo, ali ona je tako odlučila', rekao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Rekao je čak da Holy pokušava manipulirati javnost jer se ne radi o iznevjeravanju Plana 21. 'Mi smo obećali da ćemo unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima prirode i na tome radimo. U zadnjih godinu dana provedeni su upravni nadzori koji nisu rađeni zadnjih 10 godina i to je temelj da se koncentriramo sada na unaprijeđenje i rješavanje nedostataka i mana koje postoje u tom sustavu', kaže Zmajlović.

Naime, Zmajlović je u Saboru odbio amandman do kojeg je Holy bilo najviše stalo, a on se ticao osnivanja Nacionalne parkovne agencije. Zmajlović je rekao da taj prijedlog nije socijalno, ekonomski i politički opravdano te da se jednaka zaštita može postići unapređenjem postojećeg sustava.

'Naprosto pored šume postojećih agencija za koje se ne zna koja im je točno funkcija, osnovati još jednu bilo bi suludo gotovo kada domaća i međunarodna struka za upravljanje zaštićenim područjima kaže da to apsolutno nema smisla', rekao je Zmajlović.

Holy je u sabornici povukla odbačene amandmane rekavši da ne prihvaća obrazloženje ministra Zmajlovića. 'Povlačim ih jer ne želim kolege u klubu SDP-a dovesti u neugodnu situaciju', rekla je Holy.

Holy je rekla da je jučerašnji razgovor sa Zmajlovićem bio 'OK', ali da nije mogla prihvatiti njegove argumente: 'On nije htio moj kompromis... Tražila sam da se ugradi obveza osnivanja Nacionalne parkovne agencije do 2015. godine. To nije bilo prihvaćeno.'

Bivša ministrica zaštite okoliša Holy s vrhom stranke ima nesuglasica otkako je bila smijenjena s mjesta ministrice u lipnju prošle godine. Prisiljena je bila dati ostavku nakon objave afere da je slala mail kako bi zaštitila tajnicu u HŽ-u od otkaza.