Međunarodna agencija za energiju

Svijet mora utrostručiti investicije u obnovljive izvore

13.10.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Svijet do kraja desetljeća mora utrostručiti investicije u obnovljive izvore energije ako se želi učinkovito boriti protiv klimatskih promjena i zadržati nestabilno tržište energenata pod kontrolom, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA)

„Svijet ne investira dovoljno da bi zadovoljio svoje buduće energetske potrebe. Izdvajanje sredstava za tranziciju postepeno raste, no nedovoljno brzo za potrebe sve veće potražnje za energetskim uslugama na održiv način“, priopćila je IEA.

„Potrebni su jasni signali i smjer donositelja odluka. Ako je put pred nama popločan samo dobrim namjerama, onda će to svakako biti neugodna vožnja“, dodaje IEA.

Ta agencija sa sjedištem u Parizu, formirana 1974. u okviru Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), svoj je svjetski pregled energenata ove godine objavila ranije kako bi poslužio na konferenciji o klimatskim promjenama COP26, skupu koji se pod palicom Ujedinjenih naroda održava početkom idućeg mjeseca u Glasgowu.

IEA je tu konferenciju proglasila „prvim ispitom spremnosti država da iznesu nove i ambicioznije ciljeve od Pariškog sporazuma 2015. godine“ te „prilikom da se pošalje 'nepogrešiv signal' koji će ubrzati tranziciju na čistu energiju diljem svijeta“.

Proteklih tjedana cijene energenata su diljem svijeta rekordno narasle, s nestašicama u Aziji, Europi i SAD-u. Raste i potražnja za fosilnim gorivima jer dio država ublažava svoje restriktivne mjere uvedene zbog pandemije covida-19.

IEA je upozorila da obnovljivi izvori energije poput Sunca, vjetra, hidroenergije i bioenergije moraju zauzimati puno veći udio u investicijama u energetiku tijekom ekonomskog oporavka od pandemije.

Više od dvije trećine investicija u novu energiju ove godine odnosit će se na obnovljive izvore, piše IEA, no značajan rast korištenja ugljena i naftnih derivata potaknuo je drugo najveće povećanje štetnih emisija plina ove godine.

IEA ističe i da će brža energetska tranzicija bolje zaštititi potrošače u budućnosti.

Tranzicija potrebna da bi se ispunila obećanja iz Pariškog sporazuma o zadržavanju rasta temperature na ispod 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje još uvijek nije postignuta, piše agencija Reuters.

Fosilna goriva i prirodni plin 2020. su činile gotovo 80 posto svjetske energetske ponude prošle godine, a obnovljivi izvori samo 12 posto.