trojica prohodala

Švicarski znanstvenici otkrili uspješan način liječenja paraplegičara?

05.11.2018 u 22:05

Bionic
Reading

Zahvaljujući istraživanju znanstvenika otkrivena je nova vrsta liječenja koji bi omogućila oporavak paraplegičarima. Riječ je o vrsti rehabilitacije kojom se obnavlja neurološka funkcija, a dokaz su trojica paraplegičara koji su prohodali nakon dugo godina paraliziranosti

Kliničku studiju pod nazivom STIMO (STImulation Movement Overground) proveli su švicarski znanstvenici Grégoire Courtine i Jocelyne Bloch te su dokazali da su pacijenti nakon nekoliko mjeseci vježbanja uspjeli ponovno uspostaviti kontrolu nad paraliziranim mišićima, čak i bez električne stimulacije.

Pacijenti sada mogu hodati uz pomoć štaka ili hodalice zahvaljujući ovoj novoj metodi terapijskog liječenja koja uključuje ciljanu stimulaciju kralježnice pomoću električnih impulsa i vježbi s upotrebom pomagala za rasterećenje tjelesne mase. Rezultati kliničke studije STIMO objavljeni su 1. studenoga u znanstvenim časopisima Nature i Nature Neuroscience.

'Naši se zaključci temelje na dubljem razumijevanju osnovnih mehanizama, a stekli smo ih zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima koja su se provodila na životinjama. Zahvaljujući tome smo uspjeli u realnom vremenu oponašati komunikaciju kojom mozak prirodnim putem šalje impulse kroz leđnu moždinu', objašnjava Grégoire Courtine, neuroznanstvenik s Instituta za tehnologiju u Lausannei.

U okviru ove kliničke studije postignuta je dosad najpreciznija električna stimulacija leđne moždine. 'Ciljana stimulacija mora biti precizna kao švicarski sat. Naša se metoda sastoji u tome da se pacijentima uzduž leđne moždine ugrađuju elektrode koje nam omogućuju da ciljano stimuliramo pojedine grupe mišića u nogama. Određeni razmještaji elektroda aktiviraju određena područja leđne moždine, oponašajući signale koje mozak šalje dok se u hodu pomiču donji udovi', objašnjava Bloch.

Ističu kako je pacijentima najveći izazov bio naučiti kako uskladiti namjeru da se pokrenu donji udovi - koja dolazi iz mozga - s usmjerenim električnim podražajem, ali taj su izazov brzo svladali.

'Sva su trojica sudionika ove znanstvene studije mogla hodati uz pomoć pomagala za rasterećenje tjelesne mase nakon svega tjedan dana kalibriranja sustava, a u pet mjeseci vježbanja svjesna se kontrola nad mišićima drastično povećala', objašnjava Courtine.

Nove metode rehabilitacije koje se temelje na ovom obliku strogo usmjerene neurotehnologije dovode do poboljšanja neurološke funkcije jer sudionicima omogućuju da u laboratoriju aktivno vježbaju hodanje u dužem vremenskom razdoblju, za razliku od pasivnog vježbanja poput, primjerice, koračanja uz pomoć egzoskeletona.

  • +18
Peti Wings for Life World Run u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Važno je spomenuti i to da prilikom vježbanja nije dolazilo do zamora mišića pa kvaliteta koraka nije opadala. Duže i intenzivnije vježbanje pokazalo se ključnim pokretačem funkcije neuroplastičnosti, odnosno sposobnosti živčanog sustava za reorganizaciju živčanih vlakana. Rezultat su poboljšane motoričke funkcije čak i bez električne stimulacije.

Startup pod nazivom GTC medical, koji su osnovali Courtine i Bloch, na temelju ovih rezultata razvijat će specifičnu neurotehnologiju, a cilj im je ovu metodu rehabilitacije uvesti u bolnice i klinike širom svijeta.

'Stvaramo neurotehnologiju nove generacije i testirat ćemo je u ranim fazama oporavka, neposredno nakon ozljede, kad je velik potencijal za oporavak, a neuromišićni sustav još nije doživio atrofiju nakon koje slijedi kronična paraliza. Cilj nam je stvoriti svima dostupan oblik terapijskog liječenja', dodaje Courtine.

Ova studija dobila je i podršku zaklade Wings for Life, koja financira najsuvremenija klinička istraživanja leđne moždine, među kojima se nalazi i ova klinička studija. Tako će se šesta utrka Wings for Life World Run održati u nedjelju 5. svibnja u Zadru, a stopostotni iznos od svih prikupljenih startnina i donacija namijenjen je zakladi.