SIRA I IGARA

Švicarska zabranjuje nasilne videoigre

31.03.2010 u 08:44

Bionic
Reading

Samo mjesec dana je švicarskom parlamentu trebalo da izglasa zakon kojim će nasilne igre postati prošlost za igrače s tog područja

Prije mjesec dana predložen je zakon kojim bi se, prema mišljenju švicarskih zastupnika, otklonila prijetnja nasilnih igara o kojima se u posljednje vrijeme često priča. Nakon što je javnost doznala za predloženi zakon, uvoznici zabavnog softvera su lobirali da se donese zakon prema kojem bi se postrožila kontrola prodaje maloljetnicima, no parlamentarci su se ipak jednoglasno složili kako svako nasilje, pa makar i ono virtualno treba srezati u korijenu.

Iako je na švicarskoj vladi konačna odluka o mjerama, vrlo je vjerojatno da će se zabraniti proizvodnja, distribucija i prodaja svih videoigara koje smatraju nepodobnima. Neki smatraju da je riječ o naslovima ocjene podobnosti PEGI 18+, što je blaža mjera, no moguće da će kriteriji biti mnogo stroži i da će igre ocijenjene s PEGI 16+ biti zabranjene. Time bi Švicarska stala uz rame Australiji, čiji igrači već godinama vode borbu zbog nepotpunih zakona ocjenjivanja podobnosti videoigara.