NEMA ZIME

Švicarska zabranila prodaju skijaških vučnica Sjevernoj Koreji

19.08.2013 u 20:58

Bionic
Reading

Švicarska je zabranila prodaju opreme za luksuzno skijalište Sjevernoj Koreji, koja namjerava izgraditi zimovalište za svoju elitu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jung-un, koji je studirao u švicarskom glavnom gradu Bernu, želi stvoriti u svojoj zemlji uvjete za zabavu turista i viših slojeva sjevernokorejskog društva. Sjeverna Koreja ima 23 milijuna stanovnika.

Sjeverna je Koreja kontaktirala više švicarskih tvrtki i pokazala zanimanje za kupovinu skijaških vučnica i žičara vrijednih ukupno sedam milijuna švicarskih franaka za opremanje skijališta Masik, objavio je u ponedjeljak list Le Temps koji izlazi u Ženevi.

Tvrtke su se o tome raspitale kod švicarske vlade, koja je nakon toga uvrstila luksuznu sportsku opremu na popis roba koje se ne smiju prodavati Sjevernoj Koreji pod prijetnjom sankcijama UN-a, izjavila je predstavnica švicarskog državnog tajništva za gospodarske poslove Marie Avet

'Savezno vijeće odlučilo je 3. srpnja o uvrštavanju sportske infrastrutkure na popis, posebice ukoliko ono znači više luksuza za skijalište', izjavila ja Avet.

'Ta odmarališta imaju luksuzni karakter i stoga ta roba nije prikladna za izvoz', dodala je.

Švicarski popis roba koje je pod prijetnjom sankcijama zabranjeno prodavati Sjevernoj Koreji uključuje i opremu za golf, jahanje, vodene sportove, biljare i kasina, kao i luksuzne satove, nakit, kavijar, parfeme i umjetnine.

Prema programu Ujedinjenih naroda za hranu, gotovo trećina djece u Sjevernoj Koreni nerazvijena je zbog pothranjenosti, a glavni tajnik UN-a pozvao je na pomoć toj zemlji u hrani i lijekovima.