rat u ukrajini

Svi znaju za Azov i Wagner, a znate li za postrojbu Kraken?

06.03.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Razne paravojne, plaćeničke i samostalne postrojbe djeluju na bojištu u Ukrajini. Svi su čuli za svirepe ruske plaćenike iz Wagnera, skupine koja je svoje redove punila okrutnim ruskim kriminalcima, ili za pripadnike pukovnije Azov, među čijim je pripadnicima bilo i Hrvata, a koji su herojskim otporom nadmoćnijem neprijatelju zadivili svijet. No jeste li čuli za Kraken, postrojbu koja je bila jedna od najzaslužnijih za uspjeh velike ukrajinske ofenzive na području Harkiva?

U ponedjeljak su se pripadnici Krakena pohvalili time da su dronom kamikazom uništili vojnu stražarnicu s ruske strane granice u Brjanskoj oblasti. Toranj su koristili ruski graničari za nadzor dijela ukrajinske granice. No pripadnici Krakena u idućim danima i tjednima naći će se u teškim iskušenjima jer se dio fronta na kojem ordiniraju u Harkivskoj oblasti nalazi pod teškim udarom ruske vojske. U opasnosti od ponovnog pada u ruske ruke je i strateški grad Kupjansk, u čijem su oslobađanju odigrali ključnu ulogu i ostvarili jednu od najvećih pobjeda do sada.

Kraken je elitna jedinica ukrajinskih obrambenih snaga, a formirana je u prvim danima nakon početka ruske invazije. Prema nekim natpisima, pod kontrolom je ukrajinske tajne službe SBU. Njezinu okosnicu u prvim danima činili su veterani pukovnije Azov, navijači nogometnog kluba Metalist iz Harkiva i obični građani dragovoljci te je vrlo brzo uključena u važne operacije protiv ruskih snaga. Poput Azova, čije ime dolazi od Azovskog mora, naziv i oznaka jedinice evociraju pomorsku temu, ali nešto drugačiju: Kraken je mitsko morsko čudovište nalik golemoj lignji.

Prema pisanju Defence Expressa, priča o Krakenu počinje pola godine prije nego je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Vojnici buduće jedinice znali su da rat dolazi pa su časnici obrambene obavještajne službe i veterani Azovske pukovnije pokrenuli tečajeve za one koji su se dobrovoljno prijavili na vojnu obuku, oko 3000 osoba. Te su aktivnosti kasnije pomogle da se u veljači brzo okupi osoblje za stvaranje nove jedinice. U prvih nekoliko sati nakon što je izbio rat stiglo je 900 ljudi, a poslije četiri dana u jedinici je već bilo 1500 vojnika.

  • +6
Specijalna postrojba Kraken Izvor: Pixsell / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Njihov zapovjednik je Konstantin Nemičev (27), poznata politička i vojna ličnost u Harkivu. Sin učiteljice i električara, Nemičev je započeo političku karijeru u desničarskoj stranci Nacionalni korpus prije nego što je diplomirao. Neuspješno je pokušao postati gradonačelnik Harkiva netom prije rata, kada se uvelike oslanjao na potporu glasnih mladih nogometnih navijača, od kojih mnogi sada služe u njegovoj jedinici.

Nakon što je desetkovana pukovnija Azov, Kraken je postala najpoznatija ukrajinska skupina dobrovoljaca - i nedvojbeno najkontroverznija, poput njihove braće iz Azova. Kritičari tvrde da su obje postrojbe u svoje redove privukle borce iz ultranacionalističkih i krajnje desničarskih skupina, što njihovi vojnici odbacuju kao rusku propagandu. Iako su zapovjednici priznali da u njihovim redovima ima vojnika krajnje desne političke orijentacije, tvrde da ih brojčano nadmašuje raznolikija skupina isključivo posvećena obrani Ukrajine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MILITARY CHANNEL

Jedinica Kraken djeluje pomalo u sivoj zoni, kao što je obično slučaj s takvim posebnim skupinama. Odgovara ukrajinskom ministarstvu obrane, ali nije dio oružanih snaga te zemlje, te je izviđačko-diverzantska postrojba. Prvu operaciju borci iz te jedinice imali su 25. ožujka, kada su uspjeli izbaciti ruske okupatore iz sela Vilhivka i tako spriječiti napredak neprijatelja duž osi Harkiv-Čuhuiv. Potom je 29. travnja Kraken oslobodio selo Ruska Lozova, udaljeno 16 kilometara od Harkiva, odakle je ruska artiljerija granatirala drugi najveći grad Ukrajine.

Trenutno najvažnija stranica u povijesti jedinice sudjelovanje je u kontraofenzivi oko Harkiva, započete uspješnim oslobađanjem grada Balaklija u regiji Harkiv, a Kraken je bio na isturenim položajima ove operacije. Tada je jedinica napredovala prema Kupjansku i prešla rijeku Oskil kako ne bi dopustila Rusima da stvore obranu s druge strane vodene prepreke. Ukrajinski protunapad nastavio se brzim tempom, a u intervjuu finskom mediju viši časnik jedinice Kraken pohvalio se time da je razlog za brz napredak u toj operaciji bio know how ukrajinskih elitnih snaga, poput Krakena. Prema njegovim riječima, Krakenov ugled također je ubrzao dobre rezultate.

'Kad su Rusi čuli da su suočeni s borcima iz skupine Kraken, brzo su se povukli', rekao je ukrajinski časnik koji nosi nadimak Vito. Tvrdi da su zapovjednici ruskih snaga napustili svoje trupe i pobjegli.

Rusi optužuju Kraken za ratne zločine, poput zlostavljanja ruskih ratnih zarobljenika. Moskva je stavila Nemičeva na tjeralicu, navodeći da je odgovoran za 'pokušaj ubojstva' osam ruskih vojnika. Istraga BBC-ja o videu koji prikazuje nekoliko ruskih ratnih zarobljenika koji su namjerno upucani u noge otkrila je da su Krakenove snage u to vrijeme djelovale na tom području. Nemičev je negirao navode BBC-ja.