nemoguće provjeriti istinitost

Rusija: U ukrajinskom raketnom napadu na Donjeck ubijeno 40 ratnih zarobljenika iz pukovnije Azov

29.07.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Četrdeset ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno je, a 75 ranjeno u ukrajinskom raketiranju područja pod kontrolom separatista kada je naprednim američkim sustavima HIMARS pogođen zatvor, javljaju ruske agencije, a Kijev u petak izvještava o najmanje pet žrtava ruskog napada u Mikolajivu.

Prema izvješćima s bojišta, raketnim sustavom HIMARS gađano je područje Donecka.

Rusko ministarstvo obrane navodi da je riječ o zatvoru blizu lokaliteta Olenivka (na ruskom Elenovka) tridesetak kilomeara jugozapadno od Donecka, glavnoga grada istoimene pokrajine koja je pod kontrolom proruskih sepratista.

"Ova grozna provokacija izvedena je radi zastrašivanja ukrajinskih vojnika kako bi ih se spriječilo da se predaju", tvrdi rusko ministarstvo, kako prenosi agencija AFP.

Ruska javna televizija objavila je snimke koje je predstavila kao pougljenjene barake, ali nije prikazala žrtve.

Zapadne novinske agencije navode da nisu mogle provjeriti ove izjave iz neovisnih izvora.

Rusko ministarstvo tvrdi da su u tom zatvoru bili pripadnici pukovnije Azov, za koju Moskva tvrdi da je neonacističkima milicija. Ta se pukovnija proslavila žilavim otporom ruskoj opsadi Mariupolja koji je konačno pao u svibnju, a nekih 2500 pripadnika Azova se konačno predalo i ruske vlasti navele su da će oni biti zatvoreni u Olenivki.

Žrtve u Mikolajivu

Iz ukrajinskog grada Mikolajiva, na jugoistoku zemlje, također stižu vijesti o poginulima.

Vitalij Kim, guverner istoimene oblasti, javio je da je u ruskom raketiranju poginulo najmanje petero ljudi, a sedam je ranjeno.

"Sa sada, znamo za sedam ranjenih i pet ubijenih", napisao je Vitalij Kim na Telegramu gdje objašnjava da je to bio napad na stanici javnog prijevoza.

Rusija koja je počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače, nije bila dostupna za komentar, no redovito ističe da su mete njezina napada vojne, a ne civilne.

Reuters dodaje da nije mogao iz neovisnog izvora provjeriti podatke o napadu na Mikolajiv.

  • +12
Rat u Ukrajini 29.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV