ŠTO TO PREDLAŽU NEZAPOSLENI?

'Svi trebaju dati dio svoje plaće ili profita za naš fond'

16.05.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Sindikat nezaposlenih Hrvatske i bivše radnice Kamenskog pred Saborom su jutros održali mirni prosvjed u kojem su zatražili od Vlade i Sabora da podrže njihovu ideju osnivanja Investicijskog fonda nezaposlenih. Novac za fond bi se prikupljao iz plaća zastupnika, sredstava za Crkvu, troškova aktualnog i bivšeg predsjednika Republike, ali i 'običnih' radnika i umirovljenika

Maja Marija Jelinčić, počasna predsjednica Sindikata nezaposlenih, u ime prosvjednika kaže da je ogromna nezaposlenost rezultat pljačkaške pretvorbe i privatizacije koja je, kaže, najveća od 2003. godine. 

'Dolaskom nove vlade, mi smo očekivali da će s Markova trga zapuhati neki topliji vjetrovi, odnosno mislili smo da ova vlada ima programe za zapošljavanje. Sada vidimo da to ova vlada nema, da su to vatrogasne mjere koje bi trebale stvoriti dojam da se na nečemu radi. Međutim, ova vlada nema empatiju za najsiromašnije i najugroženije, a to su nezaposleni i oni koji rade, a ne primaju plaću', rekla je Jelinčić.

Kaže da nemaju vremena više čekati da se nešto promijeni: 'Mi trebamo jesti danas, svoju djecu školovati danas i danas moramo plaćati svoje komunalne račune. Neće nam tu pomoći štednja na SMS porukama, nego radno mjesto. Ekonomska stabilnost je preduvjet slobode čovjeka i u tom pogledu mi nismo slobodan narod.'

Rekla je da je u jednom intervjuu pročitala da je ministar branitelja Predrag Matić rekao da je spreman podržati njihovu ideju o Investicijskom fondu za nezaposlene: 'Novac bi se uzimao od saborskih zastupnika u iznosu od 15 posto plaće, zatim od sredstava za Crkvu također 15 posto te isti iznos i od sredstava za aktualnog predsjednika države.'

Bivšem predsjedniku Stipi Mesiću za fond bi se skidalo 20 posto mjesečnih troškova, dok bi se od banaka, Ine, HT-a, Agrokora i drugih tvrtki uzimalo 10 posto od njihove dobiti. Od sredstava članarine HGK traže čak 50 posto, a u Fond za nezaposlene zgrnuli bi i sve božićnice, regrese i uskrsnice zaposlenih u javnom sektoru. 

Ni 'obični' zaposlenici ne bi ostali netaknuti: svi radnici s plaćom od 4.000 do 5.000 kuna izdvajali bi jedan posto svoje plaće za nezaposlene, dok bi oni s plaćom od 5.000 do 6.000 kuna davali dva posto i tako redom, sve do radnika koji imaju plaću preko 10.000 kuna, koji bi za fond, prema njihovu prijedlogu, izdvajali 10 posto. 

U prijedlogu stoji da bi se od jedan do pet posto neto prihoda trebalo uzeti i umirovljenicima koji imaju mirovine veće od 4.000 kuna, osim invalidima.