GRLIĆ RADMAN:

'Svi su zabrinuti za temelje svjetskog poretka, za budućnost, pitanje opskrbe hranom'

23.02.2023 u 07:53

Bionic
Reading

Godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, u New Yorku se održava izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a. Zemlje članice raspravljaju o rezoluciji koja traži da Rusija odmah, u skladu s Poveljom UN-a, 'potpuno i bezuvjetno' povuče svoje snage s ukrajinskog teritorija, te uspostavljanje 'sveobuhvatnog, pravednog i potpunog mira'

HRT-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica izvijestila je kako su joj diplomati, s kojima je razgovarala, kazali da je tekst rezolucije mogao biti oštriji i agresivniji prema Rusiji. 'No, namjerno je izabran ovakav ton, kao bi se eventualno pridobile za glasanje o rezoluciji i one države koje su do sada bile neutralne. Primjerice, Brazil, Indija i neke afričke države', poručila je.

Iako rezolucija ne donosi konkretan plan za početak mirovnih pregovora, u njezinu je fokusu postizanje mira. Dokument govori o globalnoj cijeni rata u Europi, i traži odgovornost za počinjene ratne zločine.

Bjelorusija je uložila dva amandmana na rezoluciju u kojima se države pozivaju na suzdržanost od slanja oružja Ukrajini, te poziva države da se pozabave uzrocima sukoba u i oko Ukrajine. Rasprava je počela jučer, danas se nastavlja, nakon čega će države članice glasovati o rezoluciji koju predlaže Ukrajine, a sudjeluje 60 zemalja.

Među njima je i Hrvatska. U New York je doputovao američki državni tajnik Antony Blinken, ministri vanjskih poslova iz brojnih zemalja. Hrvatsku na East Riveru predstavlja ministar Gordan Grlić Radman koji će danas pred Općom skupštinom iznijeti stavove Hrvatske o situaciji u Ukrajini.

  • +30
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

'Hrvatsko razumijevanje proizlazi iz činjenice da je Hrvatska prije trideset godina upravo preživjela takvu agresiju, bila je žrtva agresije. Imamo 1. 816 nestalih osoba, počinjeni su teški zločini, gruba kršenja ljudskog prava. Prema tome, Hrvatska je tu najsnažniji zagovornik empatije prema Ukrajini i ukrajinskom narodu i zemlja koja snažno osuđuje rusku agresiju', poručio je Grlić Radman.

'Svi su zapravo zabrinuti za temelje svjetskog poretka koji su isto tako narušeni, svi su zabrinuti za budućnost, pitanje opskrbe hranom. Znači, sigurnost u hrani, sigurnost u energiji. Zapravo ova agresija ima sve one oblike negativnih implikacija na svjetski poredak. Prema tome tu izražavamo i veliku zabrinutost. A naravno vidite najavljivanje ratnih tribunala za ratne zločine počinjene na tlu Ukrajine i sigurno da će se razgovarati o svim oblicima zaustavljanja rata i one osnovne poruke koje idu upravo u tom smjeru da je ova situacija nedopustiva, jer ne želimo kao prvo da se taj rat nastavi, a ne želimo ni eskalaciju, odnosno stvaranje nekakvih novih mogućih potencijalnih frontova', dodao je.