DEMOGRAFSKA MJERA

Svi studenti iz Splitske županije dobili besplatan prijevoz vlakom

14.09.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Svi redovni studenti s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije od 1. listopada imat će besplatan prijevoz vlakom do mjesta svog studiranja, u Splitu ili bilo gdje na području Hrvatske, objavljeno je prilikom potpisivanja ugovora između Županije i tvrtke HŽ - Putnički prijevoz (HŽPP)

Dvije strane snosit će troškove ove mjere u jednakim iznosima, po pedeset posto, a ona će se odnositi na neograničeni broj putovanja između mjesta prebivališta i mjesta studiranja u periodu od 1. listopada do 15. srpnja. Studentima će biti dovoljno priložiti presliku osobne iskaznice i potvrdu o statusu redovnog studenta, nakon čega će dobiti HŽ-ovu pametnu karticu. Njena izrada stoji 50 kuna, no rok trajanja joj je punih pet godina.

'Naša tvrtka već ima slične ugovore s četiri kontinentalne županije, no oni se odnose samo na dio stanovništva i točno određene pruge. Splitsko-dalmatinska županija prva je koja svojim studentima omogućava besplatan prijevoz do bilo kojeg mjesta studiranja, dakle do Zagreba, Rijeke, Osijeka i bilo kojeg drugog grada', kazao je predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Prema njegovim riječima, ovaj korak je poticaj 'revitalizaciji željeznice i mobilnosti stanovništva', pa se nada da će inspirirati i ostale hrvatske županije.

'Želimo da se naši studenti na studiju u Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu vikendima mogu vratiti kući, što zbog materijalnih prilika često nisu mogli. Ovo je demografska mjera, ali i poticaj Hrvatskim željeznicama da porade na modernizaciji pruga', kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

U samoj županiji besplatan prijevoz koristit će stanovnici općine Primorski Dolac i grada Kaštela, jer su jedino oni povezani sa Splitom prigradskim vlakom - koji doduše prometuje vrlo rijetko i s nezgodnim vremenima polaska. Očekuje se da će najviše koristi imati studenti u Zagrebu, jer će se u rodni kraj besplatno vraćati dnevnim vlakovima koji voze šest sati, odnosno noćnom prugom kojoj za ovu udaljenost treba čak 7 sati i 45 minuta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nisu radili prethodne analize jer smatraju da trošak neće biti prevelik: u prošloj godini zabilježeno je tek oko 500 studentskih putovanja unutar županije i oko 650 putovanja za ostatak Hrvatske. Nisu se odlučili ni za uvođenje imovinskog cenzusa jer, kako se izrazio župan Boban, 'rijetki studenti iz imućnih obitelji ionako idu vlakom, nego maminim Mercedesom ili BMW-om'.