BOZANIĆ PRIMIO POČASNI DOKTORAT

'Sveučilište je često u vidokrugu onih kojima nije do istine'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 17:29
  • Objavljeno 18.05.2012 u 17:14
bozanć počasni doktorat

bozanć počasni doktorat

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Novi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas, nakon što je primio počasni doktorat, da Sveučilište jasno ocrtava složenost povijesnih trenutaka kroz koje je prolazio sav hrvatski narod, njegova kultura i dostojanstvo te da se na njegovu 'licu' održavaju crte skladnoga razvoja, baš kao i bore i ožiljci zadobiveni u ideološkim odstupanjima od traženja istine i zalaganja za nju.

Kardinal Bozanić primio je na današnjoj svečanosti u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta počasni doktorat koji mu je dodijeljen za iznimne doprinose u izgradnji humanijega društva, promicanju teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i afirmacije hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i svijetu i postao 95 počasni doktor toga najvećeg hrvatskog sveučilišta.

U zahvali nakon uručena mu doktorata kardinal Bozanić rekao je da je iz njegova životopisa razvidno da su mu život i rad duboko obilježeni svećeničkim pozivom koji ga je vodio tako da je kao student, zatim i kao sveučilišni nastavnik, a danas kao veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, usko povezan s aktualnim pitanjima Sveučilišta.

Podsjetio je da će se uskoro navršiti godina dana od posjeta pape Benedikta XVI. koji je u neposrednoj blizini sveučilišna Rektorata progovorio o savjesti "kao glavnome čimbeniku za kulturnu izgradnju i za promicanje općega dobra".

Ustvrdio je da je Sveučilište svakako jedna od najbitnijih ustanova u društvenome tkivu koja svojim djelovanjem neposredno ili posredno utječe na odgoj savjesti i oblikovanje jedinstva jer je po svojoj naravi usmjerena na traženje i promicanje istine te je zato Sveučilište, kako nas uči povijest, često u vidokrugu onih kojima nije do istine i jedinstva i na udaru je ideologija.

Rekao je da se sa sveučilištarcima susreće u raznim prigodama, pa tako i na početku i završetku akademske godine, te da 15 godina kao zagrebački nadbiskup živi tu dinamiku u kojoj osjeća važnost povezivanja znanja i mudrosti i objedinjavanja često razmrvljenih znanja i disciplina u uskim specijalizacijama.

Jer, podsjetio je na riječi pape Benedikta XVI. - pronalaženje mudrosne sinteze vodi prema 'novome humanizmu' koji je, smatra kardinal Bozanić, neizostavan za dobrobit građana u pravednom i mirotvornom društvu.

Svečanost je održana u nazočnosti brojnih predstavnika akademske zajednice, Crkve i politike, a nazočili su joj i kardinalov brat Anton i sestra Marija.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održat će u prigodi dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu u auli sveučilišna Rektorata Sveučilišta predavanje o temi "Religija, vjerska sloboda i suvremena laičnost u oblikovanju demokratičnosti pluralnoga društva" koje će početi u 17 sati.

Bozanić primio počasni doktorat

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi