BLOKIRAN PROMET

Sveta Zemlja bori se sa snježnim padalinama

14.12.2013 u 20:47

Bionic
Reading

Izrael i Palestinski teritoriji u subotu su i dalje bili pod snijegom kakav nije viđen desetljećima, a blokirao je prometnice i nagnao izraelske vlasti da iznimno dopuste da vlakovi voze u subotu, dan tjednog odmora ili šabat

Na sjeveru Izraela 45 gradova i sela bilo je odsječeno od svijeta, navodi policija koja je u noći na subotu morala izvlačiti iz snijega dvjesto automobila.

Vojska je najavila da će oklopnim vozilima dopremiti pomoć na to područje gdje je ministar obrane Moshe Yaalon predvidio još 'dva presudna dana'.

U Jeruzalemu koji leži na 800 m nadmorske visine, snijeg je prestao padati u subotu poslijepodne. Jedan meteorolog je ocijenio da je sniježni pokrivač u tome gradu visok 45 do 60 cm, što nije viđeno u zadnjih sedamdeset godina. G. 1920. u Jeruzalemu je napadao metar snijega.

Većina ulica je očišćena, ali je promet i dalje otežan zbog drveća koje se srušilo na cestu. U subotu, trećeg dana zaredom, bile su zatvorene i dvije glavne autoceste koje vode u Sveti grad.

Autocesta br. 1 koja Jeruzalem povezuje s Tel Avivom trebala bi se otvoriti tijekom večeri samo za javni prijevoz, navode vlasti.

S obzirom na meteorološke uvjete vlasti su odobrile da vlakovi prema Tel Avivu i Haifi mogu prometovati u subotu, premda se javni prijevoz obično prekida na šabat, dan odmora za Židove.

U subotu ujutro oko 29.000 kućanstava je bilo bez električne energije, među kojima 13.000 u Jeruzalemu, javila je izraelska kompanija za distribuciju električne energije.

Pojas Gaze zahvatile su pak velike poplave pa se na nekim mjestima 'područja pod vodom prostiru unedogled', navodi UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) čijih se 4.000 zaposlenika 'bori s poplavama i evakuirali su stotine obitelji'

Izrael je u petak otvorio granični prijelaz Kerem Shalom kako bi omogućio dopremu plina za grijanje i vodenih pumpa u palestinsku enklavu. Ponovo će ga otvoriti u nedjelju radi dopreme goriva za jedinu električnu centralu u enklavi koja trenutačno ne radi.

I Jordan, južno od Izraela, zahvatilo je snažno nevrijeme koje je blokiralo promet na mnogim cestovnim pravcima, priopćila je uprava za opću sigurnost.

Jordanska uprava za civilnu obranu izvijestila je da je pružila pomoć gotovo 2.800 ljudi koji su zbog snijega i kiše ostali zarobljeni u svojim automobilima i kućama.