LAŽNO DEKLARIRANJE

Švercali 21.984 bočice vrhunskih parfema u BiH

20.12.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Carinici u Bosni i Hercegovini zaplijenili su više od dvadeset tisuća bočica parfema najpoznatijih svjetskih marki koje su za sada neidentificirani počinitelji pokušali prokrijumčariti u tu zemlju deklarirajući ih kao jeftine kineske dezodoranse

Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO), koja je ekvivalent carinske uprave, objavila je u petak da je privremeno oduzela točno 21.984 pakiranja parfema.

Procjenjuje se kako je stvarna vrijednost te robe na tržištu iznad milijun i pol konvertibilnih maraka (750 tisuća eura).

Parfeme je pokušala prokrijumčariti tvrtka iz Sarajeva, koja je na deklaraciji prijavila kako uvozi dezodoranse iz Kine koji pojedinačno stoje tek 70 eurocenti.

Detaljnim pregledom pošiljke carinici su, umjesto prijavljenih dezodoransa, otkrili više od osam tona raznih parfema svjetski poznatih proizvođača.

'Budući da se radi o najpoznatijim i atraktivnim parfemima, procjenjuje se da je njihova vrijednost na tržištu BiH između 50 i 100 KM po komadu (25 do 50 eura). Svi parfemi su iz Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD', stoji u priopćenju UNO BiH.

Parfemi su privremeno oduzeti, a protiv uvoznika je pokrenut prekršajni postupak uz daljnju istragu. Iz UNO BiH ne isključuju mogućnost postojanja kaznene odgovornosti, što bi značilo i oštrije kazne.