PREKO ZAGREBA U EU

Šverc pasa lutalica unosan posao u BiH

30.05.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Šverc pasa lutalica iz Bosne i Hercegovine u zemlje zapadne Europe postao je unosan posao na kome se zarađuje i po nekoliko stotina eura, prenosi srpski Mondo

Psi lutalice se iz BiH, pa i iz drugih zemalja regije, izvoze pod izgovorom udomljavanja, iako umjesto u toplim domovima završavaju u laboratorijima ili kao pokretna meta pri testiranju oružja, pišu banjalučke Nezavisne novine, a prenosi srpski Mondo

Bivša predsjednica Udruženja Prijatelji životinja u BiH Maida Šabeta rekla je da se šverc obavlja već dvije godine, a tek sada je počelo izlaziti u javnost.

'Ta priča stara je već dvije godine, a tek sada je počela izlaziti u javnost. Vjerujte, nitko nikada nije dobio povratnu informaciju iz europskih zemalja, odnosno fotografiju o tome gdje su ti psi završili', ispričala je Šabeta.


Ona tvrdi da se u tom poslu 'okreće' novac između 100 i 200 eura po jednoj životinji.

Direktor Veterinarske stanice u Bihaću Zekerijah Alagić potvrdio je te informacije, navodeći da, prema vijestima koje su do njega dolazile, pas koji na taj način ode u Europu vrijedi 200 do 250 eura.

'Zamislite kada netko na taj način proda oko sto pasa. To nije baš malo novca', naglašava Alagić.

Predsjednica zagrebačkog Udruženja za zaštitu životinja Futura - daj šapu Tatjana Slatina kazala je da je nerijetko Zagreb usputna stanica psima iz BiH.

'Ovo što pričate doista se događa, pse masovno potrpaju u kombije te ih voze... U Njemačku stiže jako puno pasa, kao da ih oni nemaju dovoljno, iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Bosne, a iz Hrvatske nešto manje... Dakle, to su zemlje u kojima nešto ne funkcionira kada je u pitanju zaštita životinja', istaknula je.

Taj 'posao' funkcionira tako što u BiH sakupljaju životinje pod izgovorom da će biti udomljene, a onda ih preuzmu šverceri i prodaju u europskim zemljama. Tamo ih koriste, na primjer, za testiranje moći oružja ili za testove u proizvodnji šampona i sličnih kozmetičkih sredstava.