ČEKAJUĆI ZELENO SVJETLO

Švedska usvojila zakon o pristupanju NATO-u; Ljevica i Zeleni glasali protiv

22.03.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Švedski parlament u srijedu je službeno odobrio zakon koji će zemlji omogućiti pridruživanje NATO-u nakon što njenu prijavu ratificira svih 30 članica saveza, piše Reuters

Švedska i susjedna Finska zatražile su pridruživanje NATO-u prošle godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Međutim, taj proces koči Turska koja, kao i Mađarska, tek treba ratificirati švedski i finski zahtjev.

Prijedlog zakona švedski je parlament očekivano usvojio s velikom većinom od 296 glasova za i 35 protiv. Protiv su glasali stranka Ljevica i Zeleni.

Švedska će ulaskom u NATO okončati dva stoljeća vojne neutralnosti.

Švedska se posebno suočava s prigovorima Turske koja tvrdi da Stockholm pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina, što švedske vlasti poriču. Ankara zahtijeva izručenje osoba koje smatra teroristima kao uvjet za davanje zelenog svjetla švedskom članstvu u NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna rekao da će turski parlament započeti ratificiranje finskog pristupanja NATO-u, ali je to odgodio u slučaju Švedske.

Mađarski je parlament istoga dana objavio da će glasati o ratificiranju finskog pristupanja NATO-u 27. ožujka, ali ne i švedskog.