ministar obrane

Švedska odgodila slanje borbenih aviona Gripen Ukrajini, ovo je razlog

28.05.2024 u 19:53

Bionic
Reading

Švedska je pauzirala plan opskrbe Ukrajine borbenim avionima JAS-39 Gripen, izvijestio je švedski ministar obrane Paul Jonson

Razlog za taj švedski potez je taj što se Belgija, Nizozemska, Danska i Norveška već spremaju Ukrajini isporučiti F-16, pa JAS-39 Gripen treba pričekati kako ne bi smetao toj zrakoplovnoj koaliciji, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

'Drugi članovi zrakoplovne koalicije su nas uvjerili da pauziramo s isporukom Gripena', rekao je Jonson. Istodobno, švedski ministar obrane ne isključuje da će ta zemlja Ukrajini u budućnosti isporučiti svoje avione.

'Ali sada je fokus Ukrajine provedba programa prihvaćanja aviona F-16', dodao je ministar. Švedska se već dugo priprema prebaciti avione Gripen u Ukrajinu, a taj je plan trebao biti realiziran nakon što zemlja uđe u NATO i dobije sigurnosna jamstva.

  • +10
Borbeni lovac JAS-39 Gripen Izvor: EPA / Autor: Johan Nilsson

U 2023. ukrajinski borbeni piloti već su završili uvodnu obuku na Gripenima, a ona je uključivala obuku na simulatorima i praktične letove. Prema posljednjim podacima, Ukrajina bi uskoro mogla početi dobivati avione F-16,a prva skupina ukrajinskih pilota završila je obuku u SAD-u.