UVAŽENA KANDIDATKINJA HDZ-A

Svećenik najavio Vesnu Buterin na misi

07.05.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Vjernici Gornje Vežice, koji su se okupili na misi u Domu Željka Marača prošle nedjelje imali su neobično iskustvo da im njihov svećenik Zlatko Čibarić najavi dolazak saborske zastupnice i HDZ-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Vesne Buterin na ovonedjeljnu misu

RIJEKA - Velečasni Čibarić potvrdio je da je vjernicima najavio dolazak Vesne Buterin i odmah je dodao da nije mislio ništa loše i da nije riječ ni o kakvom političkom agitiranju za bilo koju političku opciju, piše Novi list.

'U našoj crkvi nema ni politike ni izbora. Riječ je o saborskoj zastupnici i ja sam najavio njezin dolazak. To bih napravio i da je riječ o nekom uvaženom gostu neke druge političke opcije. Osobno ne znam hoće li ona doći na misu. Morate znati da smo mi na Gornjoj Vežici bez crkve i da se misa održava u društvenom domu. Nama je svaka pomoć dobrodošla kako bismo napokon dobili crkvu. Osobno nikada ne bih agitirao ni za jednu političku stranku, niti sam ikada to radio. Nisam, niti hoću, slati bilo kakve političke poruke, ali ponavljam, bilo kojega uvaženoga gosta bih jednako tako najavio', kazao je velečasni Čibarić. Na pitanje kako je uopće znao da će doći Vesna Buterin i tko je pokrenuo inicijativu, Čibarić je odgovorio da je to bila njezina inicijativa.

Saborska zastupnica HDZ-a i kandidatkinja te stranke za riječku gradonačelnicu Vesna Buterin kazala je da prvi put čuje da se njezin dolazak najavio na misi.

'Pozvali su me građani Gornje Vežice da posjetim njihovu župu i ja sam se tom pozivu odazvala. Nitko me nije kontaktirao oko bilo kakve najave posjeta. Pozivu ću se odazvati, ali to nema nikakve veze s bilo kakvim političkim motivima ili uvlačenjem politike u crkvu. Građani Gornje Vežice nemaju crkvu i mislim da to nije dobro. To je sve što mogu reći', izjavila je Buterin, zaključivši da je vjera privatna stvar i da je osobno protiv povezivanja dnevne politike s crkvom.

Valja se nadati da će vrata sakralnih objekata, pa tako i onih koji to nisu ali služe za obavljanje bogoslužja, ostati zatvorena za dnevnopolitička pitanja ili za propagiranje političkih stranaka. Samim tim, vjerovati je da će u posjet Gornjoj Vežici doći Vesna Buterin kao građanka, čije je pravo prisustvovati vjerskom obredu. I statistički je nemoguće da su svi vjernici Gornje Vežice pripadnici samo jedne političke opcije. O tome bi svećenici i te kako trebali voditi računa.