objavio unesco

Sve više napada na novinare na prosvjedima diljem svijeta

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 15:01
  • Objavljeno 14.09.2020 u 15:01
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Nasilje nad novinarima koji izvještavaju s prosvjeda diljem svijeta dramatično se povećalo, a glavni su počinitelji policajci i snage sigurnosti, objavio je u ponedjeljak UNESCO.

Ta UN-ova agencija je između siječnja i lipnja zabilježila 21 prosvjed na kojem su novinari bili napadnuti, uhićeni ili ubijeni.

Napadi su dio šireg trenda u kojem policija i snage sigurnosti u posljednjih pet godina koriste prekomjernu silu, piše u izvješću.

Najmanje desetero novinara ubijeno je od 2015. do sredine 2020., a 125 ih je napadnuto ili uhićeno, stoji u izvješću kojim je obuhvaćeno 65 zemalja.

Ubijeni novinari radili su u Siriji, Meksiku, Izraelu, Nikaragvi, Sjevernoj Irskoj, Nigeriji i u Iraku.

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay pozvala je vlade da osiguraju da novinari mogu raditi svoj posao bez straha za vlastitu sigurnost.

"Novinari imaju ključnu ulogu u izvještavanju i informiranju građana o prosvjedima", rekla je u propćenju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve relevantne institucije da osiguraju da se ta fundamentalna prava poštuju", istaknula je Azoulay.

UNESCO kaže da su razlozi za prosvjede ekonomska nejednakost, korupcija, kršenje političkih sloboda, rastuća autoritarnost, pa nekim vladama nije u interesu objektivno izvještavanje.

"UN je u nekoliko rezolucija izrazio zabrinutost zbog neprijateljske retorike političkih čelnika protiv novinara", rekla je Azoulay.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!