dižu se krediti

Sve više gradova i općina modernizira javnu rasvjetu

05.01.2023 u 07:34

Bionic
Reading

Svjesni da im zamjena stare javne rasvjete novom, modernijom donosi višestruke koristi, sve više gradova i općina odlučuje se na taj korak, a nakon Otočca, to su učinili i gradovi Supetar i Omiš te općine Seget, Kumrovec i Karojba

Od Vlade su zatražili i dobili suglasnost za podizanje kredita, Kumrovec se zadužuje kod Hrvatske poštanske banke (HPB), a ostali kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Supetar se zadužuje za 4,5 milijuna kuna koje će vraćati deset godina, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,10 posto. S istom svrhom, modernizacijom i uštedom, Omiš se zadužuje za 15, 7 milijuna kuna.

Iznos od 10, 2 milijuna vraćat će deset godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,25 posto i bez naknade za obradu kredita. Za 5, 5 milijuna kuna također se zadužuje na deset godina, uz fiksnu kamatu od 1,20 posto i  naknadu za obradu zahtjeva u visini 0,20 posto od iznosa odobrenog kredita.

Za postavu led rasvjete, Seget se zadužuje na deset godina, uz fiksnu kamatu od 0,25 posto, bez naknade za obradu kredita.

Na isti rok i uz iste uvjete kod HBOR-a se za milijun kuna zadužila i općina Karojba kako bi energetski obnovila javnu rasvjetu.

Općina Kumrovec radi projekta „Podizanje energetske učinkovitosti modernizacijom i nadogradnjom LED javne rasvjete“, uzima kredit kod Hrvatske poštanske banke od  242.298 kuna, s rokom otplate od pet godina uz poček od jedne godine i uz promjenjivu kamatnu stopu.

Radi modernizacije javne rasvjete Otočac se ranije zadužio kod HBOR-a za 10, 3 milijuna kuna na deset godina, uz fiksnu kamatu od 0, 1 posto.

Gradonačelnik toga grada Goran Bukovac objasnio je da su se na taj korak odlučili jer zamjenom rasvjete štede energiju i smanjuju emisije štetnih plinova. Izračunali su da bi uz cijenu električne energije od 0,75 kuna po kilovat satu, bez PDV-a, ukupna godišnja ušteda bila 748.000 kuna.