SVE IH JE MANJE

Gusjenica i noćnih leptira sve je manje, a jedan od razloga mogla bi biti - moderna ulična rasvjeta

08.09.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Jedna studija predlaže da bi smanjenje intenziteta nekih izvora svjetla ili korištenje posebnih filtara moglo pozitivno utjecati na kukce aktivne noću

Kad pogledate prema uličnom svjetlu svake ljetne noći, vidjet ćete noćne leptire koji oko njega kruže očarani intenzivnim bliještanjem. Cjelonoćno kupanje u svjetlosti bi, doduše, moglo imati vrlo loš utjecaj na prizemljene verzije ovih letača. Prema najnovijem znanstvenom istraživanju objavljenom u časopisu Science Advances, velike osvijetljene površine na engleskim cestama oko sebe imaju 52 posto manje gusjenica nego dijelovi do kojih svjetlo ne dolazi. Znanstvenici smatraju sve bolje osvjetljenje počinje negativno utjecati na populacije insekata u razvijenim područjima.

Smetaju im žarulje

Umjetno svjetlo, u pravilu, nije baš dobro za noćne insekte. Nedavna istraživanja naslućuju da jako svjetlo može rezultirati manje učestalim parenjem ili poremetiti proces oprašivanja. Šteta koju noćna svjetla nanose populaciji kukaca je, nažalost, podcijenjena, kaže Douglas Boyes, entomolog u Centru za ekologiju i hidrologiju u Wallingordu u Engleskoj.

Boyes i kolege usporedili su 27 putova koji se razlikuju jedino po količini svjetla. Umjesto da gledaju odrasle noćne leptire koji se hrabro zabijaju u svjetiljke, znanstvenici su se koncentrirali na njihove gusjenice koje se baš previše ne miču, već putuju u okrugu od svega nekoliko metara. Tim je tijekom noći sakupio larve i insekte iz okolnog grmlja te stvorio kolekciju od skoro 2500 gusjenica.

Živice koje su bile pod jakim LED svjetlom imale su 52 posto manje gusjenica od onih u mraku dok su područja pod slabijim natrijevim žaruljama imale 41 posto manje gusjenica, piše Science News. LED žarulje, pišu znanstvenici, sjaje širim spektrom svjetla nego ostale svjetiljke, što možda objašnjava njihov jači utjecaj. Gusjenice su puno deblje u osvijetljenim područjima, što ukazuje na anomalije u razvoju. Boyes također kaže da unatoč tome ne zna na točno koji način LED negativno utječe na gusjenice.

Populacija noćnih leptira u Engleskoj u prošlih 50 godina srozala se za čak trećinu, uz naglasak da svega tri posto države bude osvijetljeno jakim uličnim svjetlima. Znanstvenici za potencijalnu ekološku katastrofu također krive sve manja staništa i sve jače klimatske promjene.

Tim rečeno, Boyes smatra da bi smanjenje intenziteta svjetla moglo dati priliku kukcima da malo predahnu. 'Samo ugasite svjetla ili stavite filtre na LED i već ćete napraviti veliku stvar', komentirao je.