VANDOREN O PREGOVORIMA:

'Sve preostala poglavlja teška su i zahtjevna'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 10.11.2010 16:22
  • Objavljeno 10.11.2010 u 14:50
Paul Vandoren

Paul Vandoren

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Veleposlanik Paul Vandoren u ime Delegacije Europske komisije komentirao je najnovije izvješće o stanju pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom rekavši da je ostvaren napredak, ali je isto tako svako od deset preostalih poglavlja teško i zahtjevno

Ovo je prvi put da veleposlanik Vandoren govori o izvješću, a izrazio je nadu da će to biti i posljednji put, jasno to bi značilo da je Hrvatska završila pregovore za manje od godine dana. Složio se s izjavom povjerenika Europske komisije za proširenje Štefana Fuele koju je dao nakon što je objavljeno izvješće da je konačan cilj za Hrvatsku sve bliže i bliže.

Hrvatskoj je ostalo još deset poglavlja za zatvoriti u pregovorima što je, prema Vandorenovu mišljenju, dobar broj. 'Isto tako, kao i uvijek, moram ponoviti kako pred Hrvatskom stoji još mnogo posla prije kraja, jer su sva preostala poglavlja su teška', rekao je veleposlanik Vandoren.

Spomenuo je Poglavlje 23 kao posebno zahtjevno. Unutar toga poglavlja nalaze iznimno bitne cjeline koje se odnose na pitanja borbe protiv korupcije, pravosuđa i temeljnih prava. Pobliže je objasnio i što dodatni napori koje Hrvatska treba poduzeti podrazumijevaju. 'Efikasno sudstvo u kojem će suci postajati najsposobniji, nužno je da se korupcija efikasno progoni na svim razinama i ostvarenje zajamčenih manjinskih prava u praksi', objasnio je Vandoren. Naglasio je također da Hrvatska mora nastaviti raditi na povratku izbjeglica, suradnji s Haškim sudom i riješiti neriješene slučajeve ratnih zločina pred domaćim sudovima. Također je naglasio nužnost reforme uprave na državnoj i lokalnoj razini.

Vandoren je pozdravio prošlotjedni posjet Vukovaru srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kao i poboljšanje odnosa Hrvatske sa zemljama u regiji, posebno Slovenijom. Veleposlanik je izrazio nadu da će Hrvatska, nakon što postane članica Europske unije, u budućnosti biti most pomoći tim zemljama u ostvarivanju njihove perspektive za EU.

Što se tiče ekonomije, veleposlanik je naglasio nužnost privlačenja stranih ulaganja koji će pomoći pokretanju gospodarstva. Na pitanje o mogućem datumu pristupa, rekao je da sve ovisi najviše o Hrvatskoj samoj. 'Hrvatska mora uvjeriti svih 27 članica da je spremna za članstvo politički, ekonomski i institucionalno', naglasio je Vandoeren.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!