NULTA STOPA POREZA?

Svaki treći Slovenac ima plaću nižu od 600 €

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2009 09:58
  • Objavljeno 30.11.2009 u 09:43
slovenija prosvjed

slovenija prosvjed

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plaće niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plaće za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za europska pitanja Mitja Gaspari

LJUBLJANA - Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njezino povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na prosvjedima okupilo tridesetak tisuća sindikalnih aktivista, radnika i studenata.

"250.000 zaposlenih prima plaću ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima", rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plaće. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 milijuna eura.

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar financija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plaća, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i mirovinske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura financijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača.

Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi