OSTOJIĆ PROTIV KORUPCIJE

'Svaki liječnik ima svoju šifru preko koje ćemo ga kontrolirati'

13.11.2012 u 17:49

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas kako je informatizacija sustava pomoću koje će se od 15. prosinca moći pratiti lijekovi koji se propisuju, ključ kontrole korupcije među liječnicima, a u slučaju da se otkrije kako određeni liječnik preferira određenu farmaceutsku tvrtku, sankcije će biti, osim ukidanja licenci, i medicinske, odnosno zdravstvene.

‘Informatizacija je ključ svega. Svaki od 12 tisuća liječnika koji sada rade, odnosno 17 tisuća koliko ih ima u Hrvatskoj, ima svoju šifru i vrlo lako će se od 15. prosinca preko informatizacije pratiti koji liječnik propisuje koji lijek, odnosno preferira li određenu skupinu lijekova te grupiraju li se lijekovi jedne farmaceutske tvrtke. Na taj način ćemo vrlo jasno klasterirati potencijalne uzroke korupcije i imati sankcije’, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nazočeći u KBC-u Zagreb svečanom puštanju u rad Neuro Bi-planea - sofisticiranog angiografskog uređaja.

Na novinarski upit kakve će biti sankcije otkrije li se da neki liječnik preferira određenu farmaceutsku tvrtku, odgovorio je kako će sankcije biti medicinske, odnosno zdravstvene, zbog nepridržavanja kliničkih smjernica, do sankcija ukidanja licence nakon što im se sudski utvrdi krivnja.

Ministar zdravlja: Bolnice nisu osuđene na gubitke

Na upit je li neki od 50 liječnika za koje u antikorupcijskoj akciji ‘Hipokrat’ postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu, već uhićen, odgovorio je kako su neki bili na razgovoru, ali kako će se sve saznati u USKOK-ovom izvješću

Upitan zašto se u antikorupcijskoj akciji ‘Hipokrat’ krenulo sa 'sitnim' ribama, ministar Ostojić je odgovorio kako smatra da je korupcija karakterna osobina, a ne osobina profesije. ‘Očekujem da nadležni, odnosno USKOK i DORH 'češljaju' sve - i velike i male’, kazao je, te izrazio uvjerenje da oni to rade.

Ostojić je, na novinarski upit, istaknuo kako nema informacije o tome da je Pliva umiješana u USKOK-ovu akciju.