BORBA ZA PRAVA

Svađa ortodoksnih Židova i žena na Zidu plača

22.07.2010 u 22:33

Bionic
Reading

Grupa od 150 žena pojavila se prošli tjedan pred Zidom plača u Jeruzalemu i sve to ne bi bilo ništa neobično da nisu pokrenule raspravu s ortodoksnim Židovima jer, kako je navela njihova predstavnica Anat Hoffman, i žene imaju pravo doći na sva mjesta pred Zidom plača koji su 'fundamentalisti pretvorili u srednjovjekovnu sinagogu'

Nastala je gužva, došlo je do naguravanja i vike, pale su teške riječi i morala je intervenirati policija koja je privela gospođu Hoffman i najgrlatije braniteljice prava žena na slobodno ispovijedanje vjere bez tutorstva ortodoksnih muškaraca.

Priča ne silazi s naslovnica, prolila se silna količina tinte, ali se Hoffman i ostale hrabre žene ne daju: hoće ista prava koja imaju i muškarci – nositi toru, pjevati naglas, predvoditi molitve…
Sukob prelazi granice i javljaju se američki Židovi, među kojima ima dosta reformista i liberala, dok u Izraelu, po gotovo kada je riječ o podršci Vladi i o političkoj trgovini, ortodoksni vode kolo.

U pozadini ove simpatične, ali važne rasprave su drugi problemi koje su stvorili ortodoksni Židovi kao što je pitanje obraćenja Židova koji su stigli s teritorija bivšeg SSSR-a, njih oko 300.000 koji, iako imaju židovske korijene, moraju proći delikatan proces uvođenja u vjeru. Bez toga, na primjer, ne mogu stupiti u brak jer u Izraelu, kako je poznato, ne postoji civilno vjenčanje, također ne mogu imati židovski pogreb itd.

Pitanja obraćenja su komplicirana i skupa. Često se i, ako ortodoksni rabini smatraju da nešto nije bilo prema propisima, poništavaju procesi. Ono što je posrijedi je rasprava o tomu tko zapravo u Izraelu ima vlast da zaključi tko je Židov, a tko to nije. Stoga, kako stvari stoje, žene s početka priče morat će se jako truditi za dobivanje milosti policije i rabina kojima su živci na rubu.