OTVOREN SAJAM

Svađa Jakovine i seljaka nastavila se i u Gudovcu

06.09.2013 u 21:29

Bionic
Reading

U Gudovcu kod Bjelovara počeo je 21. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Najveća je to takva manifestacija u Hrvatskoj u kojoj na 25 tisuća četvornih metara prostora izlaže 500-tinjak izlagača... Sve najbolje od hrvatske poljoprivrede, od stoke do mehanizacije, nalazi se u Gudovcu kod Bjelovara na 21. Jesenskom međunarodnom sajmu. Međutim, poljoprivrednici si, kažu, nove traktore ne mogu priuštiti

Na ne baš blistavo stanje u poljoprivredi ukazao je prilikom otvaranja i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. 'Iza nas su dvoje teške godine opterećene problemima', rekao je Jakovina.'Od suša, požara, potresa na tržištu, otkupnih cijena, od problema da moramo i sustav potpora moramo maksimalno prilagoditi sustavu potpora koji vrijedi za sve ostale članice Europske unije', istaknuo je Jakovina. Jakovinino suosjećanje poljoprivrednicima malo znači. I sami dobro znaju probleme s otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna koja se i dalje ne mijenja značajno, s kojom upozorava Stjepan Kunovec iz Stožera za zaštitu hrvatskog sela, ne mogu pokriti troškove.

'To je cijena ispod svih razina. Nerentabilna, ne pokriva troškove materijala ugrađenog proizvodnju pšenice. Prema tome, i to je na neki način nezakonito', rekao je Kunovec. No, država se, ističe Jakovina, u tržište ne može miješati. Pomoć seljaci ne mogu očekivati ni oko potpora. Čekaju seljaci na svojih 37 posto pri čemu ih posebno smeta što kod isplata iznosi nisu proporcionalno umanjivani svima.

'Isplata poticaja na način da je isplaćivao koliko je kome htio - od 50, 60, 63 do 100 posto, a možda nekim sektorima i više od 100 posto, upravo je dovela do ovog nezadovoljstva svih ovih poljoprivrednih proizvođača', naglašava Kunovec. Za Jakovinu je, pak, priča s potporama za ovu godinu završena.

'Mislim da uranilovka ili ono za što se pojedinci zalažu da svi moraju dobiti isti nivo, nije na ovaj način i kroz ovaj model isplate potpora ni moguća niti ju je trebalo napraviti', rekao je ministar poljoprivrede.
Seljaci će, ne dobiju li razliku potpora do 80 posto ukupnog iznosa, pomoć potražiti na sudu. No, predati se, jasan je Zvonko Pipić, neće. 'Mi u ovoj pravnoj bitci nećemo stati sve dok ne istjeramo to naše stečeno pravo', ističe Pipić.

Ministra to, međutim, ne brine. 'Ako postoji određeno nezadovoljstvo ili potreba da se sudskim putem neke stvari riješe, to je legitimno pravo i mi ćemo imati kvalitetan odgovor'
No, ni seljake ne uznemirava ono što Jakovina kaže. 'Njega osobno ne smatram više kao ministra. Još jednom naglašavam da lošijeg ministra nikada nismo imali', zaključio je Kunovec.