'iznimno licemjerno ponašanje'

Suverenisti žestoko po Grabar Kitarović zbog migranata i pjevanja na Katoličkom radiju

05.07.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Predstavnici političke platforme Hrvatski suverenisti u petak su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdili da je predsjednicu države Kolinda Grabar-Kitarović licemjerna zbog odnosa prema migrantskoj krizi

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović izjavio je kako 'želi ukazati na iznimno licemjerno ponašanje' predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je jučer posjetila granični prijelaz u Cetingradu gdje je bila, kako je kazao, jako zgranuta situacijom vezanom uz migrantsku krizu.

'Hrvatski suverenisti u nekoliko navrata su pozivali predsjednicu da kaže svoje mišljenje o migrantskoj krizi, ali nikada o tome nije rekla ni riječ. Štoviše, bila je pobornik ovakve politike premijera Andreja Plenkovića, a podržala je i Marakeški sporazum. Tada je odigrala veliki igrokaz svojim neodlaskom u Marakeš, a podržavanjem sporazuma, napravila je najgore – nije rekla svoj stav o sporazumu, a zapravo ga podržava', rekao je Zekanović.

Tvrdi da se sada, kada je počela neslužbena predsjednička kampanja, predsjednica Republike 'vraća svom izvornom biračkom tijelu i pokušava ga prevariti', nastojeći se prikazati kao netko tko brine o stanovništvu Gorskog kotara i Like i tko je zgranut migrantskom situacijom.

'Kada govorimo o licemjerju Grabar Kitarović, iznimno nas smeta to što su je Hrvatski suverenisti nebrojeno puta pozivali da iznese svoj stav o Istanbulskoj konvenciji, da potakne premijera Plenkovića i ministra Kuščevića da se pokrene referendum; ona bi šutjela, iako je njezin stav o Istanbulskoj konvenciji jasan jer je bila za taj dokument', dodao je Zekanović.

  • +16
Hrvoje Zekanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirkom Šundovom i predstavnicima lokalne vlasti i karlovačke policije u Slunju održala sastanak o stanju na državnoj granici Republike Hrvatske i problemu ilegalnih migracija, a zatim je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem obišla teren uz granicu s BiH.

Na zelenoj granici u općini Rakovici hrvatska predsjednica izjavila je kako očekuje da Europska unija shvati da se EU brani na hrvatskoj granici, i da se glede toga očekuje pozitivno mišljenje o hrvatskom ispunjavanju schengenskih kriterija. 'Hrvatska kao vanjska granica EU ne može dopustiti ilegalne prelaske, ali je naš prvenstveni cilj apsolutno štititi nacionalne interese, zaštititi stanovništvo s naše strane granice', naglasila je jučer u Rakovici Grabar-Kitarović, a hrvatskoj policiji zahvalila je na trudu u teškom i opasnom poslu koji obavlja.

  • +6
Predsjednica na graničnom prijelazu Kordunski Ljeskovac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Saborski zastupnik HRAST-a Zekanović danas je iznio svoje stavove i o tome što predsjednica Republike Grabar-Kitarović smatra kršćanskim vrijednostima.

'Iznimno je sramotno to što ona smatra da su kršćani oni koji na Katoličkom radiju pjevaju crkvene pjesme', rekao je Zekanović.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović prije nekoliko dana dala je opširan intervju Hrvatskom katoličkom radiju, u kojem se osvrnula na aktualna pitanja poput rekonstrukcije Vlade, njezine kandidature na predsjedničkim izborima, a govorila je i o svojoj vjeri i odnosu s Bogom. Istaknula je što vjera znači za nju i kako joj pomaže u životu, ali i u politici. Na kraju je zapjevala duhovnu pjesmu 'Krist na žalu'.

Predsjednica pjeva pjesmu 'Krist na žalu' Izvor: Društvene mreže / Autor: HKR

Osvrnuvši se na taj intervjuu Zekanović je rekao kako su 'kršćani u politici oni koji vjerodostojno brane kršćanske stavove, brane stav Crkve i ono što hrvatski biskupi zastupaju, a to', ustvrdio je, predsjednica Republike 'nije radila i ne radi'.

Hrvatski suverenisti nisu htjeli odgovarati na pitanja novinara o Miroslavu Škori, predsjedničkom kandidatu kojeg podržavaju, i njegovim milijunskim poslovima s državom, rekavši da je ovo konferencija za novinare o 'licemjernoj politici Grabar Kitarović i njezinom pretvaranju da je kršćanski demokrat', a što, prema njihovom mišljenju - nije.

Novinare su tek uputili da u ministarstvu provjere je li postupak javne nabave u tvrtki u kojoj Škoro ime udjele, bio proveden u skladu s propisima. No, Zekanović je zato spremno odgovorio na pitanje o položaju ministra Kuščevića, rekavši da ga premijer neće razriješiti zato što je 'Kuščević zajedno s Plenkovićem sudjelovao u osporavanju referenduma i o izbornom zakonu i o Istanbulskoj konvenciji'.

'Dakle, ako potone jedan, potonut će i drugi. Siguran sam da je premijer Plenković toga svjestan i da ga je Kuščević upozorio na to jer su zajedno sudjelovali u rušenju referenduma', uvjeren je Zekanović.