'POVRIJEDILI SU MI DOSTOJANSTVO'

Sutkinja Trgovačkog suda prozvala medije zbog Naute Lamjane

17.04.2014 u 21:37

Bionic
Reading

Predsjednica zadarskog Trgovačkog suda Ardena Bajlo prozvala je danas medije da su zadnjih deset dana na neobjektivan način prikazali okolnosti i razloge razrješenja bivšeg stečajnog upravitelja remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana na Ugljanu, Ivana Rude, te da su prenijeli klevete i neistine koje su 'tom prigodom izrekli sudionici događanja'

Time su mediji, ističe sutkinja Bajlo, grubo povrijedili dignitet Trgovačkog suda u Zadru te njezino profesionalno i osobno dostojanstvo, kao predsjednice toga suda i ujedno suca u navedenom stečajnom predmetu.

Sutkinja u priopćenju podsjeća kako je stečaj nad Nauta Lamjanom otvoren u listopadu 2011., da ukupno utvrđena potraživanja iznose 71.968.486,70 kuna, da je iznos od 241.002.251,38 kuna predmet sudskog spora te kako je na skupštini vjerovnika odlučeno da se poslovanje ne nastavi već da se imovina stečajnog dužnika unovči.

'Navodi o tome kako sam ja znala za nekakav kriminalu u ovom postupku nisu istiniti. Cijeli sadržaj spisa dostupan je svim vjerovnicima i Državnom odvjetništvu, čiji predstavnik sudjeluje na skupštinama vjerovnika. Nadalje, navodi o tome kako je razrješenjem Ivana Rude spriječeno restrukturiranje stečajnog dužnika i onemogućen nastavak proizvodnje su deplasirani s obzirom da odluka o nastavku proizvodnje i izradi stečajnog plana nikada nije donijeta na skupštini vjerovnika. Odobravanjem povremenih poslova stečajni je upravitelj trebao povećati stečajnu masu i tim sredstvima pokriti troškove postupka i provesti djelomične diobe radi namirenja vjerovnika, a da li se ponašao u skladu sa takvom odlukom vjerovnika, tek će se utvrditi', navodi u priopćenju sutkinje Bajlo.

Sutkinja također ističe kako može razumjeti frustraciju radnika tvrtke Nauta Lamjana u stečaju i ozračje, ali da ne može razumjeti histeriju koja je u javnosti nastala dijelom zahvaljujući i medijima.

'Sve to dovelo je do javne osude suca koji je postupio profesionalno i u skladu sa zakonom i čija je odluka i potvrđena. Pri tome, podržavanje osobe koja je postupala protivno zakonu i zbog toga je razrjesena dužnosti i izazivanje nereda tolikih razmjera jasno pokazuje koliko je i njima, ali i medijima stalo do pravne države koju prizivaju, ali u tuđe dvorište', zaključuje predsjednica Trgovačkog suda Zadru Ardena Bajlo.

Inače, stečajni upravitelj Nauta Lamjane Alein Khan izjavio je danas prijepodne da posla ima samo do 1. lipnja, nakon čega to remontno brodogradilište ide u likvidaciju.

'Normalizirali smo situaciju, vraćeni su svi nužni strojevi te moramo dovršiti započete poslove', rekao je Khan i dodao kako posla ima otprilike do 1. lipnja, nakon čega će Nauta Lamjana u likvidaciju.

No, dodao je kako će 'brodogradnja kao djelatnost tu ostati i funkcionirat će dalje. Nauta će ostati do dolaska novoga koncesionara, neće se ništa prodavati, a kada dođe novi koncesionar, on će preuzeti posao', izjavio je Khan.