REAKCIJA UDRUGE SUDACA

'Sutkinja Kršul nije odgovorna za SMS-ove'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 17:20
  • Objavljeno 25.03.2010 u 15:40
Ivana Kršul

Ivana Kršul

Izvor: Cropix / Autor: Pool/CROPIX

Ogranak Udruge hrvatskih sudaca Županijskoga suda u Zagrebu ustvrdilo je danas da sutkinja i sudsko vijeće koje vodi postupak protiv optuženih za ubojstvo Ive Pukanića nijednom mediju nisu dostavili ispis SMS poruka s Pukanićeva iPhonea

U ogranku UHS-a ocjenjuju da su se u dijelu medija pojavili komentari kojima se pogrešno, namjerno uvredljivo i pristrano optužuje sutkinju Ivanu Kršul za stanje za koje ni ona ni sudsko vijeće kojim predsjeda nisu odgovorni.

Tvrdeći da je sud postupao zakonito, UHS podsjeća da je sudsko vijeće prihvatilo dokazni prijedlog obrane u obliku zapisnika o pretrazi iPhonea s ispisom SMS poruka te da je taj dokaz proveden na glavnoj raspravi.

Također navodi da je suđenje za Pukanićevo ubojstvo otvoreno za javnost iako su stranke imale zakonsku mogućnost predložiti isključenje javnosti.

O provođenju dokaza koji je već u spisu i koji nije pribavilo sudsko vijeće po službenoj dužnosti, 'nego je dostavljeno od nadležnih državnih tijela može odlučiti samo sud, a ne osobe koje za to nemaju nikakav procesni legitimitet (političari, novinari, odvjetnici u sukobu interesa i drugi)', stoji u priopćenju.

U ogranku sudačke udruge na Županijskome sudu u Zagrebu smatraju kako je 'nedopustivo i krajnje neprofesionalno ponovno i po tko zna koji put olakim, nepromišljenim i malicioznim napadima na suce bježati od realnog stanja stvari samo zato da bi se obranilo neobranjivo'.

'To konačno predstavlja i perfidni pokušaj utjecaja na tijek postupka svih onih koji su zbog zrna popularnosti pristali biti dio ovog u dijelu medija orkestriranog napada, što i ovom prilikom smatramo nedopustivim', zaključuje se u priopćenju.

U medijima su ovoga tjedna objavljene SMS poruke koje je Pukanić razmjenjivao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ministrima i čelnikom EPH Ninoslavom Pavićem. Objava tih privatnih i poslovnih Pukanićevih poruka podijelila je i same medije, pa oni koji su poruke objavili (Večernji list) smatraju da za to postoji opravdan javni interes, a drugi, primjerice Jutarnji list, čiji se predsjednik uprave Pavić također našao u transkriptu Pukanićevih SMS poruka, zastupaju stajalište da je to nedopustivo, jer je riječ o privatnim porukama koje ničim nisu povezane s Pukanićevim ubojstvom.

Tome stajalištu danas se jednoglasno priklonio i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji smatra da je riječ o opasnom presedanu kojim se zadire u ljudska prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi