split

Apsurdno! U zatvorenoj Spaladium Areni od sutra se održava sajam. Gradonačelnik u čudu, a evo što kaže stečajna upraviteljica

31.01.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Premda je koncem prosinca prošle godine donesena odluka o zatvaranju splitske Spaladium Arene, otkazani su svi najavljeni događaji koji su trebali biti održani u njoj te je pokrenut postupak konzerviranja i prodaje dvorane zbog ovrhe Grada Splita nad tvrtkom Sportski grad TPN, koja upravlja njome, ovog tjedna u Spaladiumu će ipak biti otvoren - sajam

U krajnje neobičnom razvoju događaja od 1. do 4. veljače ondje će se održati Adriatic Gastro Show, festival gastronomije i turizma s više stotina izlagača. Sama dvorana gotovo je već spremna, a niz sugovornika postavlja logično pitanje - kako je to moguće uzevši u obzir vrlo jasnu odluku Skupštine vjerovnika o zatvaranju Spaladiuma i činjenicu da su otkazane sve ostale manifestacije?

'To nije pitanje za nas, nego za ljude koji vode Arenu. Radimo najnormalnije kao i svih proteklih devet godina', rekao je za tportal jedan od organizatora sajma, Josip Bužančić. Otkrio je da nije predviđena nikakva posebna ceremonija otvaranja 'jer nema potrebe za tim'.

'Svečana otvaranja uglavnom se rade zbog političara, a mi nismo politički sajam i naše izlagače to ne zanima. Političari u ovom gradu ionako su se dokazali', dodao je Bužančić. Neobično ponovno otvaranje Spaladium Arene formalno je teško, zapravo nemoguće izvesti barem po dosad dostupnim informacijama: tvrtka Sportski grad TPN ne može poslovati zbog blokiranog računa te ne plaća struju, vodu, osiguranje, poreze i plaće. I sama stečajna upraviteljica Natalija Mladineo u prosincu je izjavila da je njeno zatvaranje 'neizbježno', a objavljeno je i to da je koncert Saše Matića 29. prosinca posljednji događaj u tom prostoru. Dapače, otkazane su sve već dogovorene manifestacije.

Spaladium Arena Izvor: Cropix / Autor: Mario Todorić

Nije jasno na koji način bi organizatori sajma sada trebali platiti zakup dvorane niti kako bi Sportski grad TPN platio troškove poput struje i vode jer sav novac koji prispije na njegov račun mora odlaziti na ovrhu. A poslovanje preko neke druge tvrtke ili plaćanje računa različitim cesijama bilo bi, dakako, potpuno protuzakonito. Zakonski zastupnik Sportskog grada jest stečajna upraviteljica Natalija Mladineo, kojoj je tportal postavio pitanja o najnovijem razvoju događaja. Ona je inzistirala na tome da se izjasni pisanim putem.

  • +10
U zatvorenoj Spaladium Areni od sutra se održava sajam Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Ugovor s organizatorom sajma, društvom Poslovni mediji d.o.o., potpisan je u svibnju 2022. godine i prije nastupanja posljedica blokade od strane Grada Splita. U slučaju neodržavanja, ugovor proizvodi određene pravne posljedice prema stečajnom dužniku, a što može rezultirati potencijalnom štetom. Iz razloga otklanjanja mogućih šteta u slučaju otkazivanja ugovora, pristupilo se održavanju sajma. Naglašava se da posljedice odluke Skupštine od 21. prosinca nastupaju danom kada su donesene', odgovorila je Mladineo za tportal.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Zakup koji je organizator sajma dužan uplatiti bit će, dodala je, uplaćen na blokirani žiroračun stečajnog dužnika, a sukladno odredbama koje reguliraju redoslijed plaćanja u blokadi, s njega će se prvenstveno namiriti do sada neisplaćene plaće zaposlenika koji u takvim situacijama imaju prvenstvo u redoslijedu plaćanja. Ono što pri tome preostane Fina će usmjeriti Gradu Splitu - dodaje stečajna upraviteljica. Izbjegla je odgovoriti na pitanje kako će se platiti režijski troškovi sajma.

Ugovor o sajmu potpisan prije blokade računa

Nakon objave teksta, tportalu je pristigao i odgovor Trgovačkog suda u Splitu koji se djelomično poklapa s tvrdnjama stečajne upraviteljice:

'Ugovor o održavanju sajma Adriatic Gastro Show je potpisan prije blokade računa stečajnog dužnika Sportski grad TPN u stečaju, pa je stečajni dužnik kao ugovorna strana dužan omogućiti održavanje sajma u Spaladium Areni, budući da bi u protivnom bila dužna organizatoru sajma naknaditi višemilijunsku štetu', tvrdi glasnogovornica ovog suda Franka Buzov.

Održavanje sajma u Spaladium areni, pojašnjava, omogućeno je i zato što 'instalirana oprema još nije ugašena radi provođenja postupka konzerviranja', a otkriva i da 'organizator sajma plaća sve troškove sajma'. Sama stečajna upraviteljica Natalija Mladineo također nam se ponovno javila, no ona tvrdi nešto drugačije: da će troškovi električne energije, vode i drugi eventualni tekući troškovi biti obveza stečajne mase i bit će plaćeni tek nakon što se Spaladium arena - proda. Uglavnom, tvrde i Buzov i Mladineo, ne postoje druge unaprijed preuzete obaveze za manifestacije i ovotjedni sajam zbilja će biti posljednje događanje u splitskoj areni, barem zasad.

'Nisam znao da se to događa, to je pitanje za stečajnu upraviteljicu. Spaladium Arena zaista ne bi trebala raditi, ona je zatvorena', čudio se gradonačelnik Ivica Puljak u utorak na vijest o održavanju Adriatic Gastro Showa. Višegodišnji problemi oko Spaladium arene eskalirali su proteklih mjeseci i rezultirali njenim zatvaranjem. Sam kompleks čiji je ona dio nije dovršen, tvrtke koje su ga gradile završile su u stečaju, a austrijske banke koje su to kreditirale - i koje se nisu uspjele naplatiti - svoja potraživanja od čak 650 milijuna kuna pokušale su utjerati od Grada Splita, s kojim u stvarnosti uopće nisu imale poslovni odnos. Čak su dobile arbitražnu odluku u svoju korist, no ona je pravomoćno ukinuta.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

U međuvremenu je dvorana poslovala iz godine u godinu, no podmirivala je tek osnovne troškove, a ne i davanja prema gradskom proračunu koja su se nagomilala na oko 23 milijuna kuna. Ovrhu za neplaćeni dug pokrenula je Mirna Veža, Vladina povjerenica u doba u kojem Split nije imao vlast, a gradonačelnik Ivica Puljak jednom ju je odgodio zbog Europskog prvenstva u vaterpolu. U Gradu Splitu tvrde da nisu imali zakonsko pravo odgoditi je i drugi put. Postoji i niz drugih sudskih sporova u kojima, po procjeni više pravnih stručnjaka, Grad Split sada ima poprilično povoljnu situaciju.

'Strane banke same su izabrale TPN da ga kreditiraju i rizik takve njihove poslovne odluke samo je na njima. Pokušaj banaka da obveze privatnog subjekta, TPN-a, prebace na Grad Split nije utemeljen na zakonu ni na zdravom razumu i pokušaj je realizacije one poznate maksime: 'Profiti su privatni, a dugovi javni'. Nadam se da će primjer Grada Splita pokazati da to nije tako', izjavio je nedavno gradonačelnik Puljak. Nakon zatvaranja Spaladiuma očekivani idući korak bila bi njegova prodaja, u čemu glavnu riječ imaju banke kao najveći vjerovnici i de facto vlasnici.

Kronologiju ovog splitskog slučaja, o kojemu je tportal izvještavao u više navrata, možete pročitati ovdje.